17 czerwca 2013

BEZGLUTENOWY BISZKOPT KAKAOWY


Mam nadzieję, że będzie Wam ten biszkopt smakować. Jest może ciut bardziej sypki od upieczonego na mące pszennej, ale naprawdę dobry. 

Mieszkanka, której użyłam składa się z: mąki ryżowej, tapioki, skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki na bezglutenowy biszkopt kakaowy:


  • 100 gramów bezglutenowej mąki (u mnie mieszanka do ciast dostępna w marketach w UK)
  • 100 gramów cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką 20 cm tortownicę. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię biszkopty a Twoja propozycja wydaje się ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń