22 maja 2011

TRADYCYJNY KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY


Przyznaję do kapuśniakowego nałogu. Potrafię gotować tę zupę 2 razy pod rząd. Lubię ją nawet latem. Gęsta, aromatyczna i syta. Przepis, który przedstawię jest tradycyjny w mojej rodzinie. Moja mama do tej zupy dodaje jeszcze zasmażkę, ale moim zdaniem to trochę za dużo dobrego.
Kapuśniak nie wyjdzie bez dobrej kapusty i wędzonego bekonu lub boczku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Podane poniżej składniki są troszkę "na oko" :).

Składniki:

  • 2 lub 3 litry wywaru z warzyw (przepis na wywar znajdziecie TU) lub kostki bulionowe (kto co lubi)
  • Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała cebula
  • pół małego selera
  • 200 g wędzonego boczku lub bekonu
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (jeśli gotujemy na kostkach bulionowych)
  • 2 liście laurowe (jeśli gotujemy na kostkach bulionowych)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego


Wykonanie*:

1. Uwielbiam kapuśniak bardzo kwaśny, więc nie opłukuję kapusty.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy kapustę (można ją pokroić wcześniej), liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie (liście laurowe i ziele ang. tylko wtedy, kiedy gotujemy na kostkach bulionowych).
3. Obieramy, myjemy i kroimy warzywa. Dodajemy do zupy. Można je wcześniej podgotować (kwas z kapusty może spowodować, że warzywa będą twarde).
4. Kroimy na drobną kostkę boczek. Smażymy go na wolnym ogniu. Kiedy powstaną skwarki dodajemy je do zupy (ale zostawiamy na patelni wytopiony tłuszcz).
5. Kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na tłuszczu z boczku. Dodajemy do zupy
6. Zupę gotujemy pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu.
7. Dodajemy do zupy przecier pomidorowy.
8. Kiedy zupa będzie już gotowa można ją doprawić pieprzem i solą. Przecier, boczek czy kapusta bardzo często są słone, więc ja raczej już soli nie dodaję. Wszystko jest uwarunkowane Waszymi upodobaniami.
9. Jeśli lubicie gęsty kapuśniak - gotujcie go na 2 litrach wywaru, jeśli rzadszy to 3 litry płynu będą OK.
10. Do zupy można dodać zasmażkę, ale jak pisałam wcześniej, kapuśniak i bez niej jest pyszny.

* inna szkoła mówi o gotowaniu warzyw z bulionem, dopóki nie zmiękną, a dopiero potem należy dodać kapustę.

Smacznego :)

Poznaj inne moje przepisy:

Rok temu na blogu: Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

58 komentarzy:

  1. Lubię kapuśniaki wszelakie, nawet takie trochę "zmodyfikowane" np. dodatkiem śmietany :)Zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja uwielbiam kapuśniak i również nigdy nie płuczę kapusty. Ja dodaję jeszcze na koniec uprażoną na suchej patelni (na lekki brąz)i rozrobioną z wodą mąkę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Ewa ja też lubię ze śmietaną. Mój ulubiony kapuśniak, to taki ze świeżym polskim chlebem posmarowanym masłem. Bomba kaloryczna, ale to smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. @Anucha moja mama podobnie wykańcza kapuśniak. Zamiast wody daje odrobinę masła. Ja jednak staram się nie dodawać kolejnych kalorii do boczusia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z moich ulubionych zup, nie wiem tylko, dlaczego tak rzadko ją robię. Nie mam u siebie na szczęście problemu z kupnem kiszonej kapusty.
    Może w nadchodzącym tygodniu zrobię kapuśniak - na żeberkach, bo taki smakuje mi najbardziej.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie przyierzam się do mojego pierwszego kapuśniaku. Jadnak mam mlodą kapustę, a nie kiszoną? Myślisz, że wyjdzie, jeśli zrobię podobnie jak napisałaś? Domyślam się, ze nie będzie kwaśne, jak to -przy kiszonej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie będzie kwaśne. Dodałabym odrobinę więcej przecieru pomidorowego. Będzie wtedy pyszny słodki kapuśniak. Pozdrawiam i przepraszam za tak późną odpowiedź. Przeoczyłam Twoje pytanie.

      Usuń
  7. Wlasnie tak samo przyrzadzam kapusniak tylko, ze gotuje na zeberkach. Co do Danepaka zdecydowanie nie polecam (moj maz opracowal dla tej firmy wiele receptur:)-polecam z Sainsburego Oscar Mayer Smoked Streaky Bacon 200g- a najlepiej wogole bez.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja, że na wędzonych żeberkach kapuśniak jest bardzo smaczny. Zaciekawiła mnie Pani informacją dotycząca firmy Danepak.

      Usuń
  8. Moja mama robi najlepszy na swiecie kapusniak! Przede wszystkim musza byc ziemniaczki na osobny talerzu a nie w zupie, koniecznie ze skwarkami! Nie ma lepszego sposobu jedzenia, jak ziemniaczki ze skwarkami na lyzce z kapusniakiem mamusi. KOCHAM CIE MAMO!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu tak się jada tylko czerwony barszcz :)

      Usuń
    2. a w moim domu ziemniaki osobno na talerzu jadamy do zupy klopsowej :) mniam

      Usuń
    3. Nigdy w życiu nie słyszałam o takiej zupie :).

      Usuń
    4. Chyba muszę spróbować ją ugotować :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Kapusniak wyszedl super.do calosci proponuje jeszcze chleb ze smalcem! Palce lizac!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pracowałam w firmie produkującej ten bekon... jeśli naprawde lubisz bekon proponuję produkty dla tesco poniewaz mieli najlepszą specyfikacje a do denpaka lecialo co najgorsze albo przepakowywaliśmy to co tesco odrzuciło.
    Napomnę jeszcze że bekon wędzony nigdy wędzarni nie widział tylko specjalne płyny w których sie moczy i dają namiastkę i zapach wędzarni, sama chemia ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam już o takim chemicznym "wędzeniu". Straszne czym nas karmią. Dziękuję za informację dotyczącą bekonu. Chyba przerzucę się na bekon prosto od rzeźnika.

      Usuń
  11. kapuśniaczek palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,

    czy ziemniaki ugotują się z kiszoną kapustą? Nie będą twarde?

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze gotuję razem i wychodzi. Moja babcia i mama gotują osobno warzywa i kapustę. Dopisałam do "wykonania", że bezpieczniej jest gotować osobno.

      Usuń
  13. Kapuniak jest przeeeeepyszny !!!! Gorąco polecam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie nigdy nie gotowałam kapuśniaku to jest mój pierwszy kapuśniak w życiu. Bo w sumie smaki mi się pozmieniały i pierwszy raz będę jadła kapuśniak ;) wyszedł mi boski pozwoliłam sobie go jednak troszkę zmodyfikować, ale ja już tak mam że tylko ciasta robię zgodnie z recepturą a co do reszty to tylko się sugeruję jak nie mam zupełnie pojęcia jak coś zrobić ;)
    No ale nawiązując do dania kolor wyszedł mi taki sam (też nie robiłam zasmażki) ale zamiast koncentratu dodałam paprykę w proszku słodką i ostrą. No i ugotowałam jednak na żeberkach z dodatkiem boczku a po usmażeniu cebuli wyłowiłam samą cebulę a tłuszczu już nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze mną jest bardzo podobnie. Zupy to ogromne pole do modyfikacji według własnych upodobań :). Cieszę się, że przepis się przydał :). Pozdrawiam Nari!

      Usuń
  15. przepraszam zapomniałam o podpisie nari ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zrobiłam kapuśniak według Twojego przepisu, wyszedł mega! Dziękuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnie dziś gotuje kapuśniaczek, smakuje wszystkim moim domownikom
    :)












    OdpowiedzUsuń
  18. na ile porcji jest podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mój pierwszy kapuśniaczek według tego przepisu, mmmmmmm... palce lizać :) mąż od razu prosił o dokładkę przed zjedzeniem pierwszej porcji :)

    Wielkie dzięki:*

    Madzia Ka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupka wyszła i Wam smakowała :) Zaglądaj do mnie częściej. Pozdrawiam, Ola :)

      Usuń
  20. Przypadkiem znalazłem się na tej stronie i muszę przyznać,iż po raz pierwszy wystawiam komentarz nt. gotowania.Kapuśniak gotuję od wielu lat z przepisu mojej mamy i w 90% zgadza się z twoim opisem (oprócz oczywiście ew. kostek rosołowych- czyt.chemia).Naprawdę bardzo dobry przepis-czytelny i prosty.Wielkie graty-hansu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej mi miło, że Twój pierwszy komentarz dotyczący gotowania zamieściłeś u mnie :). Co do kostek - sama używam je rzadko, ale wiem, że są dni, kiedy zupę trzeba przygotować jak najszybciej i wtedy się sprawdzają (chociaż jeśli już, to wolę użyć bulionetkę). Pozdrawiam :)) Ola

      Usuń
  21. Najlepszy na świecie:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupka wyszła super :) Polecam ten przepis MAGDA K.

    OdpowiedzUsuń
  23. a najlepij kupcie kapustę kiszona w lidlu w puszce niemiecką jest kwaśna i taka jak z beczki napawdę smaczna polecam

    OdpowiedzUsuń
  24. Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...

    OdpowiedzUsuń
  25. jutro bede gotowac, bo dzisiaj wlasnie kupilam koszona kapuste.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wlasnie zabieram sie do gotowania zobaczymy co wyjdzie???

    OdpowiedzUsuń
  27. Własnie gotuje zobaczymy czy mi sie tez uda?

    OdpowiedzUsuń
  28. Własnie skonczyłam gotowac bigos jest genialny poprostu super paluszki lizac moj maż jest zachwycony dziekuje Pani za swietny przepis.Pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała. Pozdrowienia!

      Usuń
  29. Na początku kapusta? Słyszałem że wtedy się nic nie ugoruje. Kapustę dodaje na koniec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taj jak napisałam w poście: można gotować kapustę razem albo już na samym końcu. Obie wersje mi się sprawdziły. Jeżeli ktoś się obawia, że warzywa będą twarde, to można odwrócić kolejność podaną w przepisie.

      Usuń
  30. Dziś robiłem według Twojego przepisu i wyszło naprawdę super. Artur M.

    OdpowiedzUsuń
  31. Zawsze korzystam z Pani przepisu na wiele dań, a kapuśniak robię niemal co tydzień. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten przepis to coś niesamowitego! Kapuśniak jest wyśmienity ! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. To juz moj drugi kapusniak. Super przepis, wyborna zupka! Pozdrawiam, Jacek

    OdpowiedzUsuń
  34. Cieszę się, że zupa smakuje! Dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Zupa pycha palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  36. wlasnie zrobilam pyyychhaaa

    OdpowiedzUsuń