Popularne ciasto w Wielkiej Brytanii. Kusi smakiem owocowo-maślanym. Przepis jest banalnie prosty, więc ciasto robi się szybko i zawsze się udaje.
Przepis na samo ciasto madeira zaczerpnęłam z książki: "Cakes and Slices" (Murdoch Books). Przepis, który podam poniżej lekko różni się od oryginalnego - nie posypywałam ciasta cukrem ani skórką cytrynową. Zmniejszyłam ilość cukru, bo w połączeniu z dżemem ciasto byłoby za słodkie.
W tym przepisie potrzebna jest mąka self - raising. Przepis na nią podawałam w poście na Amerykańskie czekoladowe muffinki.
Musimy przygotować dwie małe keksówki (można piec w jednej, chociaż ja to ciasto najbardziej lubię, kiedy jest dość niskie) lub zwykłą blachę. Zdecydowanie łatwiej będzie piec w keksówkach.
Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 170 g drobnego cukru (ja dałam 140 gram)
- 165 g mąki self-raising
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Słoiczek dżemu malinowego - najlepszy będzie bez pestek
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C.
2. Natłuszczamy i posypujemy semoliną bądź bułką tartą dwie keksówki.
3. Ucieramy masło z cukrem. Kiedy masa zmieni kolor na kremowy i stanie się puszysta dodajemy po jednym jajku. Dalej ucieramy.
4. Mieszamy masę maślaną z mąką, sokiem i skórką cytrynową.
5. Przekładamy do keksówek. Pieczemy około 40 minut. Musicie ciasto sprawdzać nawet przed upływem czasu. Może się upiec wcześniej.
6. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
7. Na dno keksówek wykładamy po pół słoika dżemu (w zasadzie ilość i smak dżemu zależy od Was). Wkładamy ciasta do foremek.
8. Na 15 minut przed planowanym podaniem wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
9. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, kroimy. Podajemy gorące.
Smacznego!
....................................................................................................................................................................
This cake is perfect for colder afternoons. Hot tea with warm cake is like heaven :). Recipe for maidera cake is from book "Cakes and Slices" (Murdoch Books).
Ingredients:
3 eggs
180 g unsalted butter
170 g caster sugar (I used 140 g)
165 g self-raising flour
2 teaspoon lemon zest
1 teaspoon lemon juice
Jar seedless raspberry jam (regular size)
1. Prepare 2 loaf tins (grease them).
2. Pre-heat oven to 160 C degrees.
3. Mix butter with sugar until mixture change color to light cream and will be fluffy.
4. Add one egg at a time and mix well.
5. Add flour, lemon zest and lemon juice. Combine well.
6. Turn into prepared tins.
7. Bake for about 40 minutes. Look after this cake, maybe it will bake faster.
8. When ready allow to cool.
9. To each loaf tin add half a jar of jam.
10. Put cake on jam.
11. 15 minutes before serving put tins to pre-heated oven to 150 C degrees.
16. Serve hot and decorate with jam.
2. Pre-heat oven to 160 C degrees.
3. Mix butter with sugar until mixture change color to light cream and will be fluffy.
4. Add one egg at a time and mix well.
5. Add flour, lemon zest and lemon juice. Combine well.
6. Turn into prepared tins.
7. Bake for about 40 minutes. Look after this cake, maybe it will bake faster.
8. When ready allow to cool.
9. To each loaf tin add half a jar of jam.
10. Put cake on jam.
11. 15 minutes before serving put tins to pre-heated oven to 150 C degrees.
16. Serve hot and decorate with jam.
rozpływam się na samą myśl o takim deserze... mmm ;]
OdpowiedzUsuńlubię maślane ciasta :)
OdpowiedzUsuńFakt, popularne - bardzo proste, a przy tym pyszne, wiec nie ma sie co dziwic. Piekne zdjecia, az chcialoby sie wyciagnac reke po ten talerzyk :)
OdpowiedzUsuń