6 maja 2011

JABŁECZNIK ASI W.


Jabłecznik jest drugim ciastem, które nauczyłam się piec. Było to jeszcze w podstawówce. Mieliśmy zajęcia ZPT i przygotowywałam je z grupą moich ówczesnych przyjaciółek. Przepisem podzieliła się z nami Asia W.  Ciasto wyszło pyszne, a my byłyśmy z siebie niesamowicie dumne.  Powracam do niego często, podane z lodami, jest naprawdę wyśmienite.



Składniki:

  • 3 szklanki krupczatki (ja nie miałam skąd wziąć, więc dałam zwykłą mąkę)
  • 0,5 szklanki cukru
  • kostka zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 kg jabłek (lub więcej)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru (na mus)


Wykonanie:


1. Masło łączymy z mąką, żółtkami, śmietaną, esencją, proszkiem do pieczenia i cukrem. Nie wyrabiamy ciasta zbyt długo. Tylko do momentu połączenia się składników - powinno mieć dość luźną konsystencję. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na parę godzin.
2. Jabłka obieramy i przecieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas.
3. Kiedy wyparuje woda z jabłek dodajemy cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
5. Przygotowujemy blachę - natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą, semoliną lub mąką.
6. Wyjmujemy ciasto z lodówki - przecieramy na tarce jedną część ciasta. Na nią to wykładamy jabłka. Następnie wykładamy drugą część ciasta.
7. Wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy około 45 minut.
8. Gotowe i ciepłe ciasto będzie bardzo kruche, więc można je kroić dopiero po ostudzenia.
9. Podaję podgrzany jabłecznik z lodami waniliowymi.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ale smakowite:) lubie takie owocowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Lubie ciasta z jablkami, a jablecznik z musem byl pierwszym tego typu ciastem w moim zyciu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny jabłecznik.
    Uwielbiam je :))

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda.
    uwielbiam jabłeczniki ;]
    są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciao Aleksandra, what a lovely name you have!

    Thank you for your visit, really you have something similar to crescentine? there must be a few things that both Italian and Polish like! In fact two of my cookbooks have been translated into Polish!
    this one
    http://www.tortownia.pl/produkt.php?pid=1288
    and this one

    http://www.lideria.pl/Pizza-chleb-i-inne-pysznosci-Alessandra-Zecchini/sklep/opis?nr=154170


    I just spent a wonderful Easter with some Polish friends, they cooked nice things, and even some vegetarian food (I am vegetarian), and also made some nice bread!

    ciao and see you soon

    Alessandra

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham szarlotkę, jabłka.
    Wypróbuje ; )
    pozdrawiam www .kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle dziękuję za przemiłe komentarze :). Miło zaczynam dzięki Wam dzień :).

    @Alessandra - I've responsed to your comment at your blog :) Ciao!

    OdpowiedzUsuń