Śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto czekoladowe, jakie upiekłam. Jest delikatne, wilgotne i puszyste. Krem to marzenie :).
Ciasto jest maleńkie i w zasadzie tylko dla dwóch osób. Do jego wykonania będą potrzebne dwie formy w kształcie serca i o rozmiarze mniej więcej kobiecej dłoni.
Pieczemy około 20 minut, samo przygotowanie to około 15 minut.
Przepis pochodzi z magazynu "Baked and Delicious".
Składniki:
- 100 gram mąki self-raising (przepis na mąkę znajdziecie tu)
- 3 łyżki dobrego kakao
- 100 gram niesolonego masła (o temperaturze pokojowej)
- 100 gram drobno-mielonego cukru
- 2 jajka
- Pół łyżeczki waniliowego ekstraktu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 lub dwie łyżki mleka
- 50 gram cukru (na masę)
- 50 ml skondensowanego i niesłodzonego mleka (na masę)
- 75 gram dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady (ja dałam 90 gram) (na masę)
- 25 gram niesolonego masła (ja dałam około 30 gram) (na masę)
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (na masę)
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuszczamy formy do ciasta i posypujemy je mąką (może też być kasza manna, semolina czy bułka tarta).
3. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w dużej misce.
4. Dzielimy ciasto na dwie części i przekładamy do forem (do około 3/4 wysokości).
6. W międzyczasie przygotowujemy masę (fudge icing).
8. Czekoladę rozpuszczamy w gorącym płynie.
9. Kiedy mikstura nam się trochę ostudzi, ale dalej będzie ciepła. Miksujemy ją z masłem i wanilią, aż będzie puszysta i aksamitna.
10. Zakrywamy miskę folią i odstawiamy, aby masa zgęstniała.
11. Zimną masą smarujemy jedno ciasto. Nakładamy na to drugie serduszko i rozsmarujemy resztę masy na wierzch i boki ciasta.
Smacznego!
Słodkie maleństwo :)
OdpowiedzUsuńTakie serce powala na kolana ...
OdpowiedzUsuńMam podobne formy silikonowe, już wiem do czego je wykorzystać :)Przepis zapisuję.
OdpowiedzUsuńPo składnikach masy coś czuję, że to byłby zdecydowanie mój faworyt. Mam obawy, że zjadłabym oba sama...samolubnie ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo są te zawijaski na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Gratuluję wspaniałego wypieku!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
co za... rozkosz!
OdpowiedzUsuńpowalające. ta ilośc czekolady, mm ;p
Hej, ja u Ciebie chyba pierwszy raz...:) Śliczne to ciacho:):) Naprawdę!
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim :). Miałam wenę :). Żadne inne ciasto nie sprawiło mi tyle radości, jak to serce :). Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie;) Dając je w prezencie można powiedzieć, że przychodzi się z "sercem na dłoni" ;)
OdpowiedzUsuńNemi pięknie powiedziane :)!
OdpowiedzUsuńwygląda jak dzieło sztuki! piękne
OdpowiedzUsuń