22 maja 2011

WYWAR WARZYWNY

Nie przepadam za zupami gotowanymi na mięsie, więc wywar warzywny jest moją podstawową bazą do przygotowania różnych zup. 
Przedstawiam poniżej przepis zaczerpnięty od Mężczyzny w kuchni
Zioła  zawiązuję w wiązankę - jest je wtedy łatwo wyjąć z wywaru. Smak wywaru urozmaicam poprzez dodanie do niego kilku suszonych grzybków. 
Składniki:
  • 1200 ml wody
  • 2 - 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • garść naci pietruszki i/lub selera
  • garść świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu pieprzu
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: 
Warzywa obieram i - poza czosnkiem - kroję wzdłuż na pół lub w kostkę. Cebulę czasem dodaję wraz z łupiną bez obierania (albo obraną mocno opalić nad płomieniem), co nadaje wywarowi żółty kolor. Komplet warzyw wrzucam do garnka z zimną wodą, dorzucam też liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, odrobinę soli i oliwę. Nastawiam palnik na 3/4 jego mocy. Gdy woda zacznie wrzeć natychmiast zmniejszam ogień do jakichś 30%.
I na takim właśnie małym ogniu, pod półprzykryciem, gotuję wywar około 45 - 60 minut.
Pod koniec doprawiam solą (zwykle 1 niecałą łyżeczkę) i lubczykiem. Dodaję też trochę cukru. Smak bulionu powinien być wyraźny, "niewodnisty" - przyprawiam go więc by tak właśnie smakował.
Odcedzony wywar wykorzystam do zupy.
Uwagi: Do wywaru można dodać dodatkowo 2 łodygi selera naciowego, kawałek imbiru czy ćwiartkę papryki czerwonej lub żółtej - wzbogacą smak.

2 komentarze:

  1. Bede gotowac pod kapusniaczek. Dziękuję za przepis. Ania UK :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie dzięki za przepis :)
    Dziś pierwszy raz ugotowałam zupę bez mięsa i kostek rosołowych. Wyszła całkiem smaczna.

    OdpowiedzUsuń