Nie przepadam za zupami gotowanymi na mięsie, więc wywar warzywny jest moją podstawową bazą do przygotowania różnych zup.
Przedstawiam poniżej przepis zaczerpnięty od Mężczyzny w kuchni.
Zioła zawiązuję w wiązankę - jest je wtedy łatwo wyjąć z wywaru. Smak wywaru urozmaicam poprzez dodanie do niego kilku suszonych grzybków.
Składniki:
- 1200 ml wody
- 2 - 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 selera
- 1 mały por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- garść naci pietruszki i/lub selera
- garść świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu pieprzu
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Warzywa obieram i - poza czosnkiem - kroję wzdłuż na pół lub w kostkę. Cebulę czasem dodaję wraz z łupiną bez obierania (albo obraną mocno opalić nad płomieniem), co nadaje wywarowi żółty kolor. Komplet warzyw wrzucam do garnka z zimną wodą, dorzucam też liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, odrobinę soli i oliwę. Nastawiam palnik na 3/4 jego mocy. Gdy woda zacznie wrzeć natychmiast zmniejszam ogień do jakichś 30%.
I na takim właśnie małym ogniu, pod półprzykryciem, gotuję wywar około 45 - 60 minut.
Pod koniec doprawiam solą (zwykle 1 niecałą łyżeczkę) i lubczykiem. Dodaję też trochę cukru. Smak bulionu powinien być wyraźny, "niewodnisty" - przyprawiam go więc by tak właśnie smakował.
Odcedzony wywar wykorzystam do zupy.
Uwagi: Do wywaru można dodać dodatkowo 2 łodygi selera naciowego, kawałek imbiru czy ćwiartkę papryki czerwonej lub żółtej - wzbogacą smak.
Bede gotowac pod kapusniaczek. Dziękuję za przepis. Ania UK :-)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziś pierwszy raz ugotowałam zupę bez mięsa i kostek rosołowych. Wyszła całkiem smaczna.