30 maja 2011

TRADYCYJNA BRUSCHETTA



Kontynuuję wyprawę po kuchni włoskiej. Dzisiaj przedstawię moją ulubioną przystawkę - Bruschetta (czytaj brusketta).
Bruschetta to grzanka posmarowana oliwą i natarta czosnkiem. Podaje się ją ze świeżymi ziołami, pomidorami, ogórkiem, cebulą, szynką, oliwkami lub mozzarellą. Można dowolnie łączyć składniki, proporcje.
To włoskie antipasti znane jest od mniej więcej XV wieku. Słowo "Bruscare" (rzymski dialekt) oznacza "pieczony nad węglem".
Moje grzaneczki przygotowałam w wersji wegetariańskiej i tradycyjnej. Poniżej dwa przepisy.
Polecam na letnie upały i grille.



Podane składniki są "na oko".

Bruschetta tylko z pomidorami





Składniki

  • Kilka kromek dowolnego chleba (mój ulubiony to pieczony na zakwasie)
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Pieprz i sól
  • Zioła: oregano, bazylia
  • Pomidory (dojrzałe)

Wykonanie: 

1. Na grillu bądź patelni grillowej zarumieniamy chleb (ale leciutko).
2. Obieramy czosnek. Przekrawamy ząbek na pół. Nacieramy nim chleb.
3. Podpiekamy chleb do barwy brązowawej.
4. Kroimy pomidory na małe kawałeczki. Dodajemy do nich oliwę, zioła i przyprawy.
5. Ja nie solę bruschetty. Wystarcza mi sól, która zawarta jest w chlebie.
6. Nakładamy sałatkę pomidorową na kromki.
7. Podajemy ciepłe.

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami


Składniki:

  • Kilka kromek dowolnego chleba
  • Mozzarella dobrej jakości
  • Pieprz i sól
  • Pokrojona drobniutko cebula
  • Oliwa
  • Ząbek czosnku
  • Oregano
  • Bazylia
  • Dojrzałe pomidory

Wykonanie:


1. Na grillu bądź patelni grillowej zarumieniamy chleb (ale leciutko). 
2. Obieramy czosnek. Przekrawamy ząbek na pół. Nacieramy nim chleb. 
3. Podpiekamy chleb do barwy brązowawej. 
4. Kroimy pomidory i mozzarellę na małe kawałeczki. Dodajemy do nich oliwę, cebulę, zioła i przyprawy. 
5. Nakładamy sałatkę pomidorową na kromki. 
6. Podajemy ciepłe. 

Powered by eRecipe.com

Kuchnie Świata... Od kuchni

5 komentarzy:

  1. Cześć,
    raczej nie jadam włoskich potraw ale Twój przepis (a szczególnie zdjęcia) chyba mnie skusi :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomku to bardzo leciutkie danie. Na pewno będzie Tobie smakować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste ale bardzo smaczne, dziękujemy i polecamy innym

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam z serem kozim zamiast mozzareli :)

    OdpowiedzUsuń