Kocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na masę orzechową:
- 300 gramów zmielonych orzechów włoskich i laskowych
- 4 łyżki masła, niesolonego i miękkiego
- 80 gramów cukru pudru
- śmietana kremówka (ilość aby masa nabrała konsystencji pasty)
- łyżeczka cynamonu
- 2 cukry waniliowe
- białko (nie dawałam)
Wykonanie:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
- 25 gramów świeżych drożdży
- pół szklanki mleka
- 150 gramów masła, w temp. pokojowej
- 80 gramów cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków
- gruby cukier do posypania
Wykonanie:
1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące).
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował".
3. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki.
5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj i posmaruj masą. Zwiń obie części w rulony.
7. Podziel rulony na bułeczki.
8. Wyłóż ślimaczkami natłuszczoną i posypaną mąką tortownicę (można ułożyć bułki ciaśniej niż ja zrobiłam). Wyszły mi dwie takie blachy.
9. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe bułeczki będą złoto-brązowe.
Smaczego :)
muszą być pyszne ! zrobię sobie takie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe. Pachnie w całym domu. Świetne są Twoje ślimaczki i w dodatku z orzechami... pyszne:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :) wprawdzie orzechów miałam tylko 2 łyżki i nadzienie powstało z mielonych pierniczków choinkowych i łyżki kakao (w zastępstwie orzechów) ale bułeczki genialne i znikają bardzo szybko :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńwłasnie robie ślimaczki! :) napisze jakie wyjda :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś upiekłam ciasto drożdżowe z orzechami wyszło wyśmienite i bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuń