17 stycznia 2014

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Pierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • około 2/3 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

1. Na stolnicę wysyp mąkę.
2. Zrób w niej dołek i wlej do niego olej i dodaj sól.
3. Zagniataj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj do niego gorącą wodę (uważaj, żeby się nie poparzyć!) - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
4. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Poczekaj około 15 minut.
5. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę oleju i sól. Zacznij ją gotować.
6. Ciasto podziel na 4 części. 3 części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a 4 rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole.
7. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta koła.


Składniki na farsz:

  • 300-400 gramów kwaszonej kapusty (może być z marchewką)
  • większa garść suszonych grzybów (moczonych przez noc i oczyszczonych, np. z piasku)
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • olej
  • duża cebula


Wykonanie:

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju lub margaryny.
2. Kapustę i grzyby gotuj, aż do miękkości.  w razie potrzeby można dolewać wrzątku.
3. Kapustę i grzyby odcedź i drobno poszatkuj, a następnie dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Dodaj usmażoną cebulę.
4. Na każdy kawałek ciasta nałóż mniej więcej łyżeczkę farszu (nie bój się, jeżeli wydaje ci się, że jest go za dużo. Ciasto jest elastyczne i dobrze się rozciąga). 
5. Zlep końcówki koła, uważając by nie zrobić dziurek w cieście. Zwróć uwagę, by nie zostawić nie do końca zlepionych części (grozi to rozklejeniem się pieroga podczas gotowania). 
6. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie (dodać można też odrobinę oleju). Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty. 
7. Gorące pierogi podawaj z usmażoną cebulką. 


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Takie pierogi zawsze smakują. Ale narobiłaś mi apetytu na takie pierogi....

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi, takie przypominają mi święta.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Olu, znalazłam Pani blog przypadkiem, zaczęłam od pierogów na słodko z serem ( które robiłam po raz pierwszy w życiu), dziś robiłam te z kapustą i grzybami. Dzięki Pani fantastycznemu przepisowi na ciasto i dokładnym opisom zaczynam odkrywać w sobie mistrza kuchni :) Dziękuję i dołączam do stałych czytelników. Pozdrawiam *Aga*

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie w domu takie pierogi robi się ze "słodką", białą kapustą. Bez dodatku kiszonej. Bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń