11 marca 2013

WIELKANOCNE JAJKA NADZIEWANE


Ten post czekał na publikację od roku...gdzieś się zawieruszył i dopiero dzisiaj go odnalazłam. 
Zdjęcia nie są powalające...przynajmniej widzę ile zdołałam nauczyć się przez rok. 

Smażone jajka od przynajmniej 10 lat znajdują swoje uznanie wśród naszych wielkanocnych biesiadników. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 15 dkg wędzonej szynki, pokrojonej w drobną kostkę
  • zielona pietruszka, drobno poszatkowana (ilość dowolna)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta



Wykonanie:

1. Zimne jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół. 
2. Wydrąż żółtka do miseczki i rozgnieć je widelcem. 



3. Do żółtek dodaj szynkę, natkę pietruszki, sól, pieprz i majonez (całość ma mieć bardzo gęstą konsystencję, więc majonezu nie dawaj dużo). 



4. W miejsce żółtek nakładaj farsz. 



5. Obtocz jajka w roztrzepanym jajku i następnie obtocz w bułce tartej. 
6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. 

Smacznego :))

 

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale muszą być pyszne! W niedzielę na śniadanie wypróbuję :D Choć korci mnie już dziś na kolację zroić :) jajka uwielbiam w każdej w postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. ja podsmażam cebulkę z pieczarkami i ugniatam z żółtkiem. pyyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kobietki,czy na koniec to nadziane jajko obtaczacie w całości w surowym jajku i bułce tartej ? Mam na myśli tą część spodnią białka. Smażymy od strony tylko nadzienia ?

    OdpowiedzUsuń