Bardzo polubiłam robienie pierogów (a kiedyś były dla mnie zmorą). Chciałam poeksperymentować z innym farszem, więc zaczerpnęłam inspirację z tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie przygotowywało się pierogi z kaszą gryczaną. Dodałam do niej kilka moich ulubionych składników i powstał pyszny farsz. Polecam :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Ciasto na pierogi zrobiłam według tego przepisu: klik!, ale dodałam 2 łyżki oliwy i pominęłam sól.
Składniki na farsz:
- 150-200 gramów kaszy gryczanej
- 200 gramów sera feta (u mnie ser bałkański)
- 10 suszonych grzybów
- 1 duży por
- garść natki pietruszki
- pieprz
Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę w delikatnie osolonej wodzie.
2. Grzyby namocz we wrzącej wodzie (przez około godzinę), umyj, opłukaj, zalej wodą i gotuj przez około 40 minut.
3. Pokrój por w plasterki (tylko białą część).
4. Zeszklij por na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodaj pokrojone drobno grzyby.
5. Połącz kaszę z porem i grzybami. Dodaj fetę (wystarczy ją wkruszyć), drobno pokrojoną natkę pietruszki, dopraw pieprzem (soli nie dodawaj, bo feta jest słona).
6. Nadziewaj farszem pierogi.
7. Swoje pierogi gotowałam w nieosolonej wodzie, bo farsz był dość słony i chciałam zbalansować ich smak.
8. Pierogi podawaj na gorąco polane zeszkloną cebulką.
Smacznego :))
świetny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńkapitalny pomysł na farsz :) ja uwielbiam pierogi w każdej bezmięsnej postaci ;)
OdpowiedzUsuńpierogi z kaszą są wspaniałe! tyle możliwości kombinacji nadzienia! ja dotąd jadłam z kaszą i:
OdpowiedzUsuń1) wątróbką
2) twarogiem
3) boczkiem
:D
polecam wątróbkowe! najlepsze na świecie :D
Wyglądają przepysznie! Mniam! :D
OdpowiedzUsuńPrzecudnie wygladaja! Czasem chcialabym byc mniej leniwa i czesciej lepic pierogi...
OdpowiedzUsuńtakie pierogi.. rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy farsz :) A jaka piękna złocista cebulka :)
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł
OdpowiedzUsuńOstatnio robiałam z kaszą gryczaną, ale z twarogiem! Chociaż z fetą musi być równie smaczna!
OdpowiedzUsuń