Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań wśród Polaków. Nasze pierogi są też znane w innych krajach, głównie tych, gdzie zadomowiła się Polonia.
W mojej rodzinie jemy je głównie odsmażane. Do ciasta nie dodajemy jajka (dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na farsz:
- 250 gramów twarogu (u mnie półtłusty)
- około pół kilograma ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej - farsz będzie bardziej zwarty)
- jedna średnia cebula
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Twaróg i ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków lub ugnieć ugniataczem do ziemniaków.
3. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą.
- 2-3 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- gorąca woda (ilość zależy od tego, ile wchłonie mąka, ale z reguły będzie to około 2/3 szklanki)
- duża szczypta soli
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysyp mąkę.
2. Zrób w niej dołek i wlej do niego olej i dodaj sól.
3. Zagniataj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj do niego gorącą wodę (uważaj, żeby się nie poparzyć!) - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
4. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Poczekaj około 15 minut.
5. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę oleju i sól. Zacznij ją gotować.
6. Ciasto podziel na 4 części. 3 części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a 4 rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole.
7. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta koła (na zdjęciu widać też, jak cienkie powinno być ciasto).
8. Na każdy kawałek ciasta nałóż mniej więcej łyżeczkę farszu (nie bój się, jeżeli wydaje ci się, że jest go za dużo. Ciasto jest elastyczne i dobrze się rozciąga).
9. Zlep końcówki koła, uważając by nie zrobić dziurek w cieście. Zwróć uwagę, by nie zostawić nie do końca zlepionych części (grozi to rozklejeniem się pieroga podczas gotowania).
Moja mała pierogowa fabryka :) |
10. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty.
11. Gorące pierogi podawaj ze skwareczkami i usmażoną cebulą. Odsmażane podawaj z kwaśną śmietaną.
Ruskie pierogi ,chodzą za mną już jakiś czas, a Twój post sprawił, że teraz jeszcze będą się śnić:) muszę sobie wreszcie zrobić:))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
świetne:) to moje ulubione pierogi:)
OdpowiedzUsuńzbieram się do zrobienia ruskich pierogów już 3 tygodnie ale chyba się w końcu zmobilizuję, bo mąż je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńile mniej więcej sztuk pierogów wyszło Ci z tej ilości ciasta jaką podajesz?
Oj nie liczyłam. Ale wyszło mi ich naprawdę sporo.
UsuńUwielbiam ruskie:)
OdpowiedzUsuńW pierogach lepszy jest mój małżonek, jeśli chodzi o ciasto( też gorąca woda i bez jajka). Farsz robię ja i musze trochę przypalic cebulkę , wtedy mi najlepiej smakuje!!!:):): Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! W weekend byłam rozpieszczana przez Rodzinę właśnie tymi pierogami:)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na ciasto idealne!!!
OdpowiedzUsuńIle pierogów wychodzi z tej ilości mąki podanej w przepisie???
OdpowiedzUsuńProblem w tym, ze nigdy nie liczę, ale tyle, żeby wykarmić 4 osobową rodzinę na 2 dni.
UsuńNa jednym zdjęciu widać ponad 30 już zrobionych. Część już się gotowała, a jeszcze było ciasto do rozwałkowania. Spytam się później Mamę bo Ona lubi je przeliczać.
Proponuje szczyptę majeranku:)
OdpowiedzUsuńNo i pięknie :) Ja uwielbiam ruskie, mogłabym jeść codziennie. Moja teściowa robi z mięta i bardzo fajnie smakują
OdpowiedzUsuń