Figolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę. Tradycyjnie figolli miały kształt baranka, ryby, ale obecnie nie jest to obowiązkiem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przy okazji pieczenia ciastek miałam okazję przetestować cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem firmy Kamis. Nuta jednej z moich ulubionych przypraw delikatnie przebija się przez smak cytrusów i migdałów :).
Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj.
Składniki na ciasto:
- 400 gramów mąki pszennej
- 150 gramów cukru pudru
- 200 gramów masła/masła roślinnego
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn (wyparzonych i nienawoskowanych)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Wykonanie:
1. Zagnieć wszystkie składniki na ciasto.
2. Uformuj ciasto w gruby wałek i podziel na pół.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
4. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaj z niego wzory za pomocą foremek.
Składniki na nadzienie:
- 300 gramów cukru pudru
- 300 gramów mielonych migdałów (tzw. mączka migdałowa)
- 2 białka
- skórka otarta z całej cytryny i pomarańczy (wcześniej wyparzonych i nienawoskowanych)
- łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Wykonanie:
1. W blenderze połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz.
2. Na środku połowy ciastek połóż farsz.
3. Na kawałki ciast z nadzieniem wyłóż pozostałe wycięte wzory. Sklej brzegi.
4. Na ciastkach można wycisnąć wzorki, np. za pomocą widelca.
5. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do złotego koloru)
6. Upieczone i zimne ciasteczka dowolnie udekoruj.
Przepis na lukier królewski znajdziesz tutaj.
*Post zawiera lokowanie produktu.
Od zeszłych wakacji jestem zakochana w Malcie :) Ciasteczka piękne i pewnie przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUrocze:-), nigdy ich nie jadłam:-)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńcudne...
OdpowiedzUsuńAle wyglądają uroczo! Tworzysz cuda :D
OdpowiedzUsuńmałe śliczności :)
OdpowiedzUsuńŚliczne maleństwa, wiosenne, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można przy okazji wygrać małą nagrodę :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dziękuję za cudowny przepis! Kasia z Mielca
OdpowiedzUsuńA te maczke migdalowa mozna gdzies kupic czy trzeba zmielic z calych migdalow? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożna kupić już gotową mąkę lub zmielić migdały samemu. Migdały mają być bez skórki.
Usuń