19 marca 2013

TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :)


Wczoraj miałam urodziny i z tej okazji wspólnie z moją Rodzicielką upiekłyśmy rozpływający się w ustach tort kawowy. Przepis dostałyśmy wieki temu od Cioci Ani ze Strzelec Krajeńskich (swoją drogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)).
Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Przepis na bardzo dużą tortownicę.

Składniki na biszkopt kawowy:


  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżka cappuccino w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj do niej cukier. 
2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
3. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 7-8 minut (masa musi być bardzo puszysta). 
4. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki. Mieszaj całość bardzo delikatnie. 
5. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy (u mnie kwadratowa). Ostatnio przestałam natłuszczać boki formy, co ponoć zapobiega opadnięciu ciasta. 
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 40 minut (czas zależy od piekarnika, więc trzeba obserwować ciasto). 
7. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Przetnij ciasto na 3 blaty. 



Składniki na masę:

  • 1 litr kremówki 36%
  • 1 łyżka cappuccino w proszku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki rumu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 śmietan fixów
  • pół szklanki przetartej na tarce czekolady (u mnie gorzka)

 Wykonanie:

1. Ubijaj zimną kremówkę stopniowo zwiększając obroty miksera.
2. Do prawie ubitej śmietany dodawaj stopniowo cukier puder, śmietan fixy, kawy.
3. Do mocno ubitej śmietany dodaj rum i czekoladę. Wymieszaj delikatnie łyżką.



4. Nasącz pierwszy blat ciasta ponczem (poncz zrobiony został z rumu, mocnej herbaty, odrobiny cukru i soku pomarańczowego. Nie podaję przepisu, bo robiłam go na oko). Rozsmaruj część kremu i połóż na nim drugi blat ciasta. Nasącz go ponczem, rozsmaruj krem i przykryj ostatnim blatem. Nasącz ciasto i wyłóż na nie resztę kremu - rozsmarowując go także na bokach tortu.

free gif maker


5. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
6. Dowolnie udekoruj. U mnie motylki, które zrobiłam według przepisu: klik!


32 komentarze:

  1. Olu! Wszystkiego dobrego! Częstuję się tym wspaniałym tortem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego i życzę wielu kolejnych wspaniałych przepisów. (hmm to chyba trochę życzenia dla nas hihi)
    Sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmmmmmmm, wspaniale wygląda!
    Zapisuję sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego - pogody ducha, zadowolenia z życia, szczęścia i zdrówka! A tort marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najserdeczniejsze życzenia urodzinowe, a tort wypróbuję na pierwsze urodziny jakie będziemy obchodzić w rodzinie, a to będzie w maju:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, musi być pyszny, bardzo lubię kawowe torty:) sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego! Tort piękny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego dobrego! :)
    Piękny torcik.. aż spróbuję kiedyś zrobić, może uda mi się choć na chwilę wygonić mojego lenia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. 100 lat kochana i dla mamy moc uscisków w końcu to dzięki niej jesteś i kusisz nas pysznościami:))Tort cudo ,mój mąż uwielbia te smaki .

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda przepysznie, aż czuję ten smak przez monitor!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały torcik urodzinowy Olu:-), jeszcze raz wszystkiego najlepszego:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. WSZYSTKIEGO DOBREGO , pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego najlepszego :) Tort kawowy to mój faworyt! Jest obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękny tort o pysznym smaku! Wszystkiego najlepszego Aleksandro!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tort wygląda przepysznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadła bym takie fajne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękny ten tort, może sama spróbuję zrobić... tylko jakie wymiary ma ta Twoja 'bardzo duża tortownica'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie to tortownica o średnicy około 27 cm.

      Usuń
    2. to muszę się zaopatrzyć bo mam 24cm i taką ok 31 :) dzięki za odpowiedź, dam znać czy się udał :)

      Usuń
  18. Czy ta kawe rozpuszczalna to tak wrzucamy w calosci-w sensie-cale ziarenka-czy ja rozpuszczamy w wodzie i schladzamy i dopiero dodajemy?z gory dzieki za szybka odp.ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ilono kawy nie rozpuszczamy w żadnym płynie. Wsypujemy cappuccino i kawę rozpuszczalną bezpośrednio do masy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Witam ponownie.jestem przeszczesliwa:)bo tort wyszedl CUDNIE-a byl dla Meza:)! mam dwie lewe rece do piecznia wiec tym bardziej sie ciesze ze tak sie udal.z gory dziekuje za przepis-za tydzien znowu go zrobie tym razem dla siebie z okazji urodzin:)!!!pozdrawiam Pani Olu ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ilono Pani komentarz mnie bardzo uszczęśliwił :) Wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się urodzin :)! Zapraszam do częstych odwiedzin bloga i wypróbowanie i innych przepisów :).

      Usuń
  20. czy zamiast rumu moge dodac amaretto zarówno do masy jak i nasączenia tortu? Podrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Kawa i amaretto bardzo dobrze się komponują :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Witam! Zamierzam jutro zrobić tort wg tego przepisu. Jednak nigdy wcześniej nie piekłam niczego takiego i, w związku z tym, że będzie to mój debiut, lękam się nieco w kwestii proporcji. Czy mogłabym prosić o dokładniejszą informację na jakiej wielkości formę jest podany przepis? Wtedy łatwiej będzie mi przeliczyć na moją tortownicę 24 cm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak pisałam wcześniej przepis jest na tortownicę o średnicy około 26- 27 cm. Nasza forma miała formę kwadratu o bokach 25cm. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

      Usuń
  22. Zrobiłam ten torcik, jest wspaniały, troche zmienilam mase, bo dodałam serek mascarpone do smietany i nie użyłam mixu śmietanowego i dałam bardzo cieńką warstwe marmolady truskawkowej pod masę śmietanową przy przekładaniu, tort zrobił furrorę mam go powturzyć ponownie na kolej ne urodziny w tym tygodniu, dziękuję za ten przepis pozdrawiam-agula.

    OdpowiedzUsuń
  23. Tort wyszedł wspaniały masa to mistrzostwo świata.Super przepis jestem chłopakiem i tym bardziej cieszy mnie fakt że się udał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsi kucharze to mężczyźni (ponoć) :)

      Usuń