Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis na bardzo dużą tortownicę.
Składniki na biszkopt kawowy:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cappuccino w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj do niej cukier.
2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
3. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 7-8 minut (masa musi być bardzo puszysta).
4. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki. Mieszaj całość bardzo delikatnie.
5. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy (u mnie kwadratowa). Ostatnio przestałam natłuszczać boki formy, co ponoć zapobiega opadnięciu ciasta.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 40 minut (czas zależy od piekarnika, więc trzeba obserwować ciasto).
7. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Przetnij ciasto na 3 blaty.
3. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 7-8 minut (masa musi być bardzo puszysta).
4. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki. Mieszaj całość bardzo delikatnie.
5. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy (u mnie kwadratowa). Ostatnio przestałam natłuszczać boki formy, co ponoć zapobiega opadnięciu ciasta.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 40 minut (czas zależy od piekarnika, więc trzeba obserwować ciasto).
7. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Przetnij ciasto na 3 blaty.
Składniki na masę:
- 1 litr kremówki 36%
- 1 łyżka cappuccino w proszku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki rumu
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 śmietan fixów
- pół szklanki przetartej na tarce czekolady (u mnie gorzka)
Wykonanie:
1. Ubijaj zimną kremówkę stopniowo zwiększając obroty miksera.
2. Do prawie ubitej śmietany dodawaj stopniowo cukier puder, śmietan fixy, kawy.
3. Do mocno ubitej śmietany dodaj rum i czekoladę. Wymieszaj delikatnie łyżką.
4. Nasącz pierwszy blat ciasta ponczem (poncz zrobiony został z rumu, mocnej herbaty, odrobiny cukru i soku pomarańczowego. Nie podaję przepisu, bo robiłam go na oko). Rozsmaruj część kremu i połóż na nim drugi blat ciasta. Nasącz go ponczem, rozsmaruj krem i przykryj ostatnim blatem. Nasącz ciasto i wyłóż na nie resztę kremu - rozsmarowując go także na bokach tortu.
5. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
6. Dowolnie udekoruj. U mnie motylki, które zrobiłam według przepisu: klik!
Olu! Wszystkiego dobrego! Częstuję się tym wspaniałym tortem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :))))
UsuńWszystkiego najlepszego i życzę wielu kolejnych wspaniałych przepisów. (hmm to chyba trochę życzenia dla nas hihi)
OdpowiedzUsuńSto lat!
mmmmmmmmmmmmmm, wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie ;)
Wszystkiego najlepszego - pogody ducha, zadowolenia z życia, szczęścia i zdrówka! A tort marzenie!
OdpowiedzUsuńNajserdeczniejsze życzenia urodzinowe, a tort wypróbuję na pierwsze urodziny jakie będziemy obchodzić w rodzinie, a to będzie w maju:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, musi być pyszny, bardzo lubię kawowe torty:) sto lat!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego! Tort piękny!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego! :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik.. aż spróbuję kiedyś zrobić, może uda mi się choć na chwilę wygonić mojego lenia :D
100 lat kochana i dla mamy moc uscisków w końcu to dzięki niej jesteś i kusisz nas pysznościami:))Tort cudo ,mój mąż uwielbia te smaki .
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, aż czuję ten smak przez monitor!
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik urodzinowy Olu:-), jeszcze raz wszystkiego najlepszego:-)
OdpowiedzUsuńWSZYSTKIEGO DOBREGO , pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :) Tort kawowy to mój faworyt! Jest obłędny :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort o pysznym smaku! Wszystkiego najlepszego Aleksandro!:)
OdpowiedzUsuńTort wygląda przepysznie:)))
OdpowiedzUsuńZjadła bym takie fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńpiękny ten tort, może sama spróbuję zrobić... tylko jakie wymiary ma ta Twoja 'bardzo duża tortownica'?
OdpowiedzUsuńBędzie to tortownica o średnicy około 27 cm.
Usuńto muszę się zaopatrzyć bo mam 24cm i taką ok 31 :) dzięki za odpowiedź, dam znać czy się udał :)
UsuńCzy ta kawe rozpuszczalna to tak wrzucamy w calosci-w sensie-cale ziarenka-czy ja rozpuszczamy w wodzie i schladzamy i dopiero dodajemy?z gory dzieki za szybka odp.ilona
OdpowiedzUsuńPani Ilono kawy nie rozpuszczamy w żadnym płynie. Wsypujemy cappuccino i kawę rozpuszczalną bezpośrednio do masy. Pozdrawiam :)
UsuńWitam ponownie.jestem przeszczesliwa:)bo tort wyszedl CUDNIE-a byl dla Meza:)! mam dwie lewe rece do piecznia wiec tym bardziej sie ciesze ze tak sie udal.z gory dziekuje za przepis-za tydzien znowu go zrobie tym razem dla siebie z okazji urodzin:)!!!pozdrawiam Pani Olu ilona
OdpowiedzUsuńPani Ilono Pani komentarz mnie bardzo uszczęśliwił :) Wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się urodzin :)! Zapraszam do częstych odwiedzin bloga i wypróbowanie i innych przepisów :).
Usuńczy zamiast rumu moge dodac amaretto zarówno do masy jak i nasączenia tortu? Podrawiam Monika
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Kawa i amaretto bardzo dobrze się komponują :). Pozdrawiam :)
UsuńWitam! Zamierzam jutro zrobić tort wg tego przepisu. Jednak nigdy wcześniej nie piekłam niczego takiego i, w związku z tym, że będzie to mój debiut, lękam się nieco w kwestii proporcji. Czy mogłabym prosić o dokładniejszą informację na jakiej wielkości formę jest podany przepis? Wtedy łatwiej będzie mi przeliczyć na moją tortownicę 24 cm :)
OdpowiedzUsuńTak, jak pisałam wcześniej przepis jest na tortownicę o średnicy około 26- 27 cm. Nasza forma miała formę kwadratu o bokach 25cm. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
UsuńZrobiłam ten torcik, jest wspaniały, troche zmienilam mase, bo dodałam serek mascarpone do smietany i nie użyłam mixu śmietanowego i dałam bardzo cieńką warstwe marmolady truskawkowej pod masę śmietanową przy przekładaniu, tort zrobił furrorę mam go powturzyć ponownie na kolej ne urodziny w tym tygodniu, dziękuję za ten przepis pozdrawiam-agula.
OdpowiedzUsuńTort wyszedł wspaniały masa to mistrzostwo świata.Super przepis jestem chłopakiem i tym bardziej cieszy mnie fakt że się udał.
OdpowiedzUsuńNajlepsi kucharze to mężczyźni (ponoć) :)
Usuń