29 marca 2013

KRUCHE CIASTO NA MAZURKI


Bardzo dobre i kruche ciasto na wielkanocne mazurki. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Przepis na blachę o wymiarach mniej więcej 20x30 cm.

Składniki:


  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie - jeżeli ciasto jest zbyt twarde)
  • 150 gramów zimnego masła
  • 65 gramów cukru pudru
  • 165 gramów mąki pszennej
  • 75 gramów mąki ziemniaczanej (można zamienić ze skrobią kukurydzianą lub mąką ryżową)

Do ciasta można dodać otartą skórkę z 1 cytryny/z połowy pomarańczy, ekstrakt waniliowy, itp.

Wykonanie:

1. Zagnieć wszystkie składniki.
2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na dowolny kształt.
4. Zrób widelcem dziurki w cieście.



5. Piecz mazurka w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasto będzie złotawo-brązowe.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i posmaruj dowolnym kremem.

Smacznego :))

 

3 komentarze:

  1. piękne. moje ciasto lekko inne, jednak mam nadzieję, że będzie udane. Wesołych Świąt Panno Olu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie są cudne :) Kawał dobrej i smacznej roboty :)

    OdpowiedzUsuń