Bardzo dobre i kruche ciasto na wielkanocne mazurki.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis na blachę o wymiarach mniej więcej 20x30 cm.
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie - jeżeli ciasto jest zbyt twarde)
- 150 gramów zimnego masła
- 65 gramów cukru pudru
- 165 gramów mąki pszennej
- 75 gramów mąki ziemniaczanej (można zamienić ze skrobią kukurydzianą lub mąką ryżową)
Do ciasta można dodać otartą skórkę z 1 cytryny/z połowy pomarańczy, ekstrakt waniliowy, itp.
Wykonanie:
1. Zagnieć wszystkie składniki.
2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na dowolny kształt.
4. Zrób widelcem dziurki w cieście.
5. Piecz mazurka w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasto będzie złotawo-brązowe.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i posmaruj dowolnym kremem.
Smacznego :))
piękne. moje ciasto lekko inne, jednak mam nadzieję, że będzie udane. Wesołych Świąt Panno Olu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie:D
OdpowiedzUsuńWszystkie są cudne :) Kawał dobrej i smacznej roboty :)
OdpowiedzUsuń