Marchewki z kruchego ciasta mogą posłużyć, jako oryginalne podanie sałatki, np. jarzynowej.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 gramów masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 białko do smarowania
- 100 ml śmietany kwaśnej
- pół łyżeczki soli
- barwnik pomarańczowy (dla koloru), u mnie kurkuma, bo nie mogłam znaleźć w sklepach barwników
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
2. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na około 20 minut lodówki.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto i potnij na około 1,5 cm szerokie i długie na około 30 cm paski. Uformuj z pasków ruloniki.
4. Metalowe rurki owiń folią aluminiową i nawijaj na każdą jeden pasek ciasta.
5. Na blasze ułóż rurki na stojąco.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
7. Zimne zdejmij z rurek.
8. Marchewki udekoruj liśćmi, np. pietruszki lub sałaty.
:)
Te marchewki zawsze mnie zachwycają ... niezwykle dekoracyjny sposób podania sałatki :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Aleksandro ... zdrowych , radosnym , pełnych miłości Świąt Ci życzę ...
Pozdrawiam :)
Olu ale Ty masz świetne pomysły:-), super wygląda taka dekoracja.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:-)
piekne marchewki! Wesolych Swiat!
OdpowiedzUsuń