14 marca 2013

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO


Ostatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • około 2/3 szklanki gorącej wody


Wykonanie:

1. Na stolnicę wysyp mąkę.
2. Zrób w niej dołek i wlej do niego olej i dodaj sól.
3. Zagniataj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj do niego gorącą wodę (uważaj, żeby się nie poparzyć!) - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
4. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Poczekaj około 15 minut.
5. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę oleju i sól. Zacznij ją gotować.
6. Ciasto podziel na 4 części. 3 części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a 4 rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole.
7. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta koła.



Składniki na serowy farsz:

  • żółtko
  • pół kilograma tłustego lub półtłustego twarogu
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • do farszu można też dodać cynamon, skórkę cytrynową/pomarańczową, namoczone rodzynki


Wykonanie:

1. Przepuść twaróg przez praskę lub dobrze rozgnieć. 
2. Połącz twaróg z resztą składników na farsz. 
3. Na każdy kawałek ciasta nałóż mniej więcej łyżeczkę farszu (nie bój się, jeżeli wydaje ci się, że jest go za dużo. Ciasto jest elastyczne i dobrze się rozciąga). 
4. Zlep końcówki koła, uważając by nie zrobić dziurek w cieście. Zwróć uwagę, by nie zostawić nie do końca zlepionych części (grozi to rozklejeniem się pieroga podczas gotowania). 
5. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty. 
6. Gorące pierogi podawaj ze śmietaną. 

Smacznego :))

Dania Postne  

43 komentarze:

  1. Co do pierogów mam jeden z nimi problem! Te w sklepie są jakieś grubaśne. Ja jak nawet nałożę sporo farszu i na surowo ten piróg wygląda ładnie, grubo, to zaraz po ugotowaniu oklapnie i robi się płaski. Od czego to zależy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do pierogow,aby nie byly cienki po ugotowaniu potrzeba dodac kaszy manny do sera.

      Usuń
    2. W jakiej ilości trzeba dodać tej kaszy jakby?

      Usuń
  2. Rezerwuję miejsce przy stole:)

    OdpowiedzUsuń
  3. strzał w dziesiątkę w moje smaki:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi mogę jeść na słono i słodko.
    Te są pewnie pyszne i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi w każdej postaci :) A a są jeszcze ulubionymi mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny ten przepis :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamierzam zrobić choć mam 9 lat!
    :D
    :D
    :D
    :D
    :D
    :D
    :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre w smaku tylko szkoda, że robiąc wg przepisu został mi jeszcze ser a ciasto nie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno jest mi odpowiadać za fakt, że została Panu/i masa serowa. Nie wiem, jak cienko zostało rozwałkowane ciasto, ani jak dużo Pan/i nakładała farszu do każdego pieroga. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. W domu lubię je tylko ja. I zwykle nie robię, no bo szkoda zachodu na dwa obiady. Ale chyba nadszedł ten czas, bo siedzę i napatrzeć się nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to mozliwe, ze na 2szklanki maki ida 2 szkalnki wody? Musialam dodac drugie tyle maki... zrobilam cos zle?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo nie dwie szklanki, ale 2/3 szklanki, czyli niepełna jedna szklanka. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Właśnie robiłam dziś na obiad. Pyszne! ja podsmażałam jeszcze na masełku

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniej więcej ile pierogów wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość zależy od wielkości pierogów, grubości ciasta. Z reguły z przepisu wystarcza mi na rozłożenie ich na 4-5 płaskich talerzy obiadowych.

      Usuń
  13. Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne, wprost idealne, takie jak u mamy. Jagoda

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam i pychota... Mniam bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam,uwielbiam Twoja strone pozdrawiam:) almikofashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Przeczytałam
    ten przepis dzisiaj ( 7.02.'14) i z ogromną ciekawością zrobię je
    jutro, choć nigdy nie robiłam pierogów i jestem biała w gotowaniu.
    Zobaczymy czy mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Różne próbowałem ciasta na pierogi ale najlepsze wg. przepisu naszych babć: mąkę zaparzam gorącą wodą ! Na 3 szklanki mąki 1/2 wrzątku; mieszam drewnianą łyżką i dopiero sól i 1 żółtko (bez białka, bo twarde pierogi !!!) I tajemnica najważniejsza: szklanka maślanki a nie olej czy śmiechtana. Pierogi są mięciutkie i cieniutkie (przy wałkowaniu też nie za dużo podsypywać mąki, bo twarde będą). A do sera dodaję wiśniową konfiturę bądź z truskawki własnej roboty. Spróbuj, a nie będziesz już innego ciasta robić

    OdpowiedzUsuń
  18. cudne! pierwsze moje pierogi w życiu - najłatwiejsze najsmaczniejsze . Dziękuję i pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cieszę się, że pierogi wychodzą i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierwszy raz ribilam rierogi.mi nie wyszlo ciasto wogole nie chcialo sie rozwalkowywac bylo bardz twade - jakas rada dlaczego ?? czy nie powinno sie dodac jjkaa do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpewniej nie dodała Pani wystarczającej ilości wody. W przepisie napisałam "około 2/3 szklanki", bo mąki bardzo się od siebie różnią i czasami potrzeba płynu ciut więcej lub mniej. Co do jajka to są różne szkoły, jedni dają całe jajko inni tylko żółtko, a jeszcze inni nie używają go wcale. Moje początki z ciastem pierogowym też były ciężkie, więc proszę spróbować jeszcze raz je zrobić i pamiętać, że ciasto ma być jak plastelina. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. ok jutro zrobie podejscie numer dwa :) dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam rowniez

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głęboki wdech, spokój i stopniowe dodawanie wody. Będzie dobrze :)

      Usuń
  22. Ja bylam pierogowym beztalenciem do dzis! Uwielbiam pierogi a ciasta nie potrafilam robic bo mi sie podczas gotowania rozklejalo:( moja zla passa minela po wyprobowaniu twojego przepisu:) jutro biore sie za ruskie i z miesem:)

    OdpowiedzUsuń
  23. właśnie dzisiaj odkryłam Pani stronę i bardzo mi się podoba... Na pewno wykorzystam nie jeden Pani przepis... Pozdrawiam Wioleta!

    OdpowiedzUsuń
  24. Robilam pierogi pierwszy raz w zyciu. Dziekuje. Pycha !!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Tak dawno nie robiłam pierogów z serem, że zapomniałam jak się robi farsz. Te z Pani przepisu były (bo już zjedzone) pyszne. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale następnym razem poprawię się. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  26. czy można zamrażać takie pierożki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :). Ugotowane należy zahartować w lodowatej wodzie, zimne ułożyć na półce w zamrażalce (tak by się ze sobą nie stykały), a zamrożone powkładać do woreczków i ponownie umieścić w zamrażalce.

      Usuń
  27. Dziękuję :-)
    pierogi robił ze mną 4-letni synek. Był zachwycony zarówno samą praca jak i jedzeniem. Uścisk po ich zjedzeniu bezcenny :-) Bardzo prosty i fajny przepis. Super na zabawę z maluchem, który przy bardziej skomplikowanych przepisach daje za wygraną.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyszło mi 26 szt., bardzo smaczne, ciasto faktycznie jak plastelina, chociaż początkowo myślałam, że mi nie wyjdzie(bo było rzadkie), ale dosypałam trochę mąki i wyszło już ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo się cieszymy, że pierogi wychodzą i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękne pierożki od Pani Ani Gierczyńskiej.

    [img]http://i62.tinypic.com/9usnf8.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń