12 marca 2013

KIJOWSKIE KOTLECIKI ZIEMNIACZANE



Od paru lat na naszym wielkanocnym stole pojawiają się kijowskie kotleciki ziemniaczane (przepis na nie był opublikowany w książeczce "Przepisy Czytelników. Wiosna w kuchni" w 1998 roku). 

Przepis mówi o przygotowaniu zawiesistego sosu, ale ja tę część pominęłam. Zmieszałam tylko ze sobą usmażone pieczarki, mięso i por. Świeżo ugotowane ziemniaki są maziste po usmażeniu, więc suchy farsz będzie idealny. Ziemniaki jednodniowe lub parogodzinne lepiej nadziać farszem z sosem, żeby całość nie wyszła zbyt sucha. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki na około 8 kotletów:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 30 dag gotowanego mięsa mielonego
  • 15 dag pieczarek
  • duża cebula (u mnie por)
  • 3 łyżki mąki (do nadzienia)


Wykonanie:

1. Od razu po ugotowaniu ziemniaków przepuść je przez praskę lub dobrze rozgnieć. 


2. Zimne ziemniaki (najlepiej po kilku godzinach) połącz z mąką. 


3. Następnie dodaj jajko. 


4. Dopraw ciasto solą i pieprzem. 



5. Zabieramy się za nadzienie: umyte pieczarki drobno posiekaj i obsmaż na oleju. Dodaj je do miski z mięsem. 
6. Na oleju, który pozostał po pieczarkach, usmaż drobno pokrojoną cebulę (lub por). 
7. Wsyp do cebuli mąkę i rozprowadź ją w takiej ilości lekkiego bulionu (lub wody), aby powstał zawiesisty sos. 
8. Dopraw sos do smaku i połącz go z pieczarkami i mięsem. Farsz powinien mieć konsystencję surowego pasztetu. 
9. Podziel ciasto na 8 części. Każdą z nich uformuj w krążek i zrób w nim wgłębienie.  


10. Włóż nadzienie do wgłębienia i zlep końce krążka. Uformuj kulę (podobnie, jak przy robieniu knedli). 


11. Spłaszcz kotleciki i obtocz je w bułce tartej. 


12. Smaż po obu stronach na dobrze rozgrzanym oleju. 



13. Kotleciki podawaj z dobrą surówką. 


Smacznego :))

 

10 komentarzy:

  1. mmmm aż ślina cieknie :) oj na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie wyglądają:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładniutko wyglądają i smacznie , a więc nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis- do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis i nabrałam ochoty na takie kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny bardzo ciekawy przepis u Ciebie, muszę je zrobić bo może moja córka przekona się do ziemniaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności;-) Znam podobny przepis- farsz wg uznania, który układam na cieście, formuje z tego nieduże kulki i wrzucam do gorącego oleju;-) coś a'la wegetariańska wersja De Volaille;-) pozdrawiam- Michalina

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę sprobowac zrobic bo uwielbiam wszystkie dania zimniaczane, myslę, ze będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń