18 marca 2013

PIECZEŃ PO ZBÓJECKU


Wielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:


  • 200 g kurzej wątróbki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz (do wątróbki)
  • łyżeczka majeranku
  • duże jabłko
  • 2 cebule
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
  • około 6 łyżek bułki tartej
  • 3 jajka
  • po 1 łyżeczce mielonego czarnego pieprzu, soli i curry



Wykonanie:

1. Wątróbkę podsmaż na łyżce oleju.
2. Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem.




3. Jabłka umyj, obierz i pokrój na duże kawałki (oczywiście bez gniazda nasiennego).
4. Podsmaż jabłka na tłuszczu pozostałym po wątróbce.



5. 1 cebule obierz i pokrój w piórka - podsmaż na niewielkiej ilości oleju.



6. Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę, jajka, 5 łyżek tartej bułki i przyprawy. Wyrób mięso na gładką masę.



7. Na blacie stołu połóż dwa arkusze folii i posyp ją bułką tartą.



8. Wyłóż na folię połowę mięsa mielonego i rozłóż je na kształt prostokąta.



9. Na środku mięsa ułóż wątróbki.



10. Na wątróbki połóż usmażoną cebulę.



11. Na wierzchu ułóż usmażone jabłka.



12. Wyłóż na jabłka resztę mielonego mięsa i uformuj wszystko na kształt pieczeni.



13. Zawiń mięso w folię i zwiń w "cukierka".



14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-65 minut.


15. Krój pieczeń na plastry po jej przestudzeniu.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Pieczeń napewno super! ale ja zakochałam się w kurczaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się, takiej pieczeni jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje klimaty,mniam:) Ja się chętnie bym wprosiła bo jak ktoś upiecze i poda to smakuje tak ,że niebo w gębie:)Zapisuje bo jestem fanem wątróbki i mięsa mielonego przygotowanego w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, trochę pracochłonne ale efekt powala.

    OdpowiedzUsuń
  5. Choć fanką wątróbki nie jestem to pasztety, a zwłaszcza te domowe smakują mi bardzo:-). Pasztet wygląda smacznie i ciekawie idealny na wielkanocny stół:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie trafilam na dokladnie pokazane i wytlumaczona jak sie zawija takie mieso w folie ,dzieki

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się u mnie piecze, wyszła bardzo duża :) podczas przygotowywania od zapachów cieknie ślinka, mam nadzieję, że będzie równie smaczna po wykonaniu! :)

    OdpowiedzUsuń