Wielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 200 g kurzej wątróbki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz (do wątróbki)
- łyżeczka majeranku
- duże jabłko
- 2 cebule
- 1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
- około 6 łyżek bułki tartej
- 3 jajka
- po 1 łyżeczce mielonego czarnego pieprzu, soli i curry
Wykonanie:
1. Wątróbkę podsmaż na łyżce oleju.
2. Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem.
3. Jabłka umyj, obierz i pokrój na duże kawałki (oczywiście bez gniazda nasiennego).
4. Podsmaż jabłka na tłuszczu pozostałym po wątróbce.
5. 1 cebule obierz i pokrój w piórka - podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
6. Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę, jajka, 5 łyżek tartej bułki i przyprawy. Wyrób mięso na gładką masę.
7. Na blacie stołu połóż dwa arkusze folii i posyp ją bułką tartą.
8. Wyłóż na folię połowę mięsa mielonego i rozłóż je na kształt prostokąta.
9. Na środku mięsa ułóż wątróbki.
10. Na wątróbki połóż usmażoną cebulę.
11. Na wierzchu ułóż usmażone jabłka.
12. Wyłóż na jabłka resztę mielonego mięsa i uformuj wszystko na kształt pieczeni.
14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-65 minut.
Smacznego :)
Pieczeń napewno super! ale ja zakochałam się w kurczaku :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, takiej pieczeni jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMoje klimaty,mniam:) Ja się chętnie bym wprosiła bo jak ktoś upiecze i poda to smakuje tak ,że niebo w gębie:)Zapisuje bo jestem fanem wątróbki i mięsa mielonego przygotowanego w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńrewelacja, trochę pracochłonne ale efekt powala.
OdpowiedzUsuńChoć fanką wątróbki nie jestem to pasztety, a zwłaszcza te domowe smakują mi bardzo:-). Pasztet wygląda smacznie i ciekawie idealny na wielkanocny stół:-)
OdpowiedzUsuńWreszcie trafilam na dokladnie pokazane i wytlumaczona jak sie zawija takie mieso w folie ,dzieki
OdpowiedzUsuńWłaśnie się u mnie piecze, wyszła bardzo duża :) podczas przygotowywania od zapachów cieknie ślinka, mam nadzieję, że będzie równie smaczna po wykonaniu! :)
OdpowiedzUsuń