8 kwietnia 2014

BURACZKI ZASMAŻANE


Uwielbiam zasmażane buraczki! Od zawsze :D. Najlepsze robiła moja babcia i muszę przyznać, że tęsknię za ich smakiem. Ostatnio w polskim sklepie widziałam buraczki w słoiku. Kupiłam go, ale smak mocno rozczarowywał (warzywa były strasznie słodkie!). Postanowiłam sama zrobić sobie danie mojej babci i wyszło świetne. Więcej nie skuszę się na kupne specyfiki. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • około 500 gramów buraków, ugotowanych w skórkach i potem obranych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła lub smalcu
  • około 2 łyżek kwaśnej śmietany (18%)
  • odrobina cukru (do smaku/opcjonalnie)
  • ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, ja daję około 1 łyżki)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)


Wykonanie:

1. Zetrzyj buraczki na tarce o grubych lub małych oczkach (ja zawsze ścieram na małych, bo lubię kiedy buraczki są "papkowate"). 
2. Zrób zasmażkę z mąki i masła: na rozpuszczone masło wsyp mąkę i intensywnie mieszaj wciąż podgrzewając. 
3. Przełóż na patelnię z zasmażką buraczki i smaż je przez chwilę. 
4. Dodaj do buraczków śmietanę, sól, pieprz i ocet. Można też dodać odrobinę cukru.
5. Podawaj do mięs, nam najbardziej smakuje z kotletami mielonymi

Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Buraczki z kotletami mielonymi to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa! Do dziś do niego wracam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę kotlety mielone z buraczkami.....

      Usuń
  2. Zdjęcie nadesłał Pan Krzysztof Pańczak :)

    [img]http://i58.tinypic.com/dlkbr9.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja gotuję buraczki i mam nadzieję, że będą wyśmienite w/g tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna szukalam takiego przepisu .Swietny.Dziekuje. Alicja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie skosztowałam buraczków wg Twojego przepisu. Wyszły super i są bardzo smaczne. Dzięki za przepis. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam wg tego przepisu. Pyszności.Rodzinie smakowało, a o to właśnie chodziło.
    Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Lusia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przed chwilką zrobiłam buraczki wg tego przepisu.Nie dodałam tylko soli i śmietany,a i tak są przepyszne :) .Dziękuję baaaardzo za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  8. Buraczki wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karczek w sosie , ziemniaki i buraczki !!!!!!!!!! To jest moja ulubiona potrawa , właśnie to robię !!! Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak! Buraczki nabierane z odrobiną sosu... Niebo w gębie:)))

      Usuń
  10. dziekuje ====bardzo dobry przepis -janusz-

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dodaje jeszcze troche wscieklej papryki i mam buraczki po meksykansku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Buraczki uwielbiaja mielony kminek i odrobine czosnku .... Buraczki to moja specjalnosc ,uwielbiam pod kazda postacia ... Ten przepis pamietam z domu ,moja mama robila sa tez bardzo smaczne ......

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja dodałam jeszcze podsmażoną cebulke.Mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja babcia przyrządzała zasmażkę na słoninie pokrojonej w bardzo drobną kostkę. Powstawały przy tym miniaturowe skwarki, które świetnie komponują się z buraczkami. To oczywiście wersja dla osób nie liczących kalorii, ale zapewniam, że smak wart grzechu. Takie buraczki oczywiście pasują do kotletów mielonych, ale ja uwielbiam je jako dodatek do mięs w sosie własnym (gulasz, bitki wieprzowe, schab)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznosci,tego szukalem buraczki zasmazane mojego dziecinstwa,w poniedzialek biore na warsztat kotlety mielone I zrobie te pyszne buraczki,mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam.
    Też lubię takie buraczki,ale zanim do patelni dam mąkę na zasmażkę to na masełku podrumieniam małą cebulę,a w dalszej kolejności robię jak wyżej w przepisie.Są dobre tak i tak. Świetna strona.

    OdpowiedzUsuń