23 marca 2013

LUKIER KRÓLEWSKI (ROYAL ICING), do dekoracji


Bardzo trwały lukier do dekoracji wypieków.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:


  • 60 gramów białek (przynajmniej oddzielonych od żółtek na 12 godzin przed zrobieniem lukru)
  • 300 gramów cukru pudru
  • 3 krople z cytryny




Wykonanie:

1. Białka rozmieszaj widelcem (tylko przez chwilę i by rozbić strukturę białek).
2. Przełóż wszystkie składniki lukru do miski i ucieraj na najmniejszych obrotach przez około 10 minut - w lukrze nie powinno być wyczuwalnych żadnych grudek.
3. Dekoruj lukrem ciasteczka - ten lukier jest dość gęsty i nadaje się idealnie do konturów.
4. Jeżeli będziesz potrzebować lukru później, to wystarczy miseczkę, w którym się znajduje, dobrze przykryć folią spożywczą.
5. Do lukru można dodać spożywcze barwniki (najlepiej te w żelu).

1 komentarz: