15 marca 2013

RUSKIE NALEŚNIKI (NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU)


Danie idealne na postny piątek i dla fanów ruskich pierogów :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 250 gramów twarogu (u mnie półtłusty)
  • około pół kilograma ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej - farsz będzie bardziej zwarty)
  • jedna średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • około 10 naleśników 

Wykonanie:

1. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu. 



2. Twaróg i ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków lub ugnieć ugniataczem do ziemniaków. 
3. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.



4. Rozsmaruj farsz na ciepłych naleśnikach i zwiń je w rulon. 


5. Podawaj gorące i polane zeszkloną cebulką. 
6. Przed podaniem można przyrumienić naleśniki na patelni.

Smacznego :))


9 komentarzy:

  1. dobry pomysł:) lubię ruskie pierogi i naleśniki teraz czas połączyć moce:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku, ostatnio właśnie je robiłam! Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny pomysł!
    uwielbiam ruskie pierogi, więc te naleśniki są dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wreszcie zakasać rękawy i przygotować takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są świetne, moje dwa ulubione dania w jednym:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam u nas noszą nazwę naleśniki po chłopsku. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takich nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować, mam w lodówce ulubiony twarożek Pilos, więc zaraz zrobię kilka na próbę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też tak robię, wynikło to z czystego lenistwa, gdyż mój mąż uwielbia ruskie pierogi, a mnie nie chciało się ich lepić, wiec wpadłam na pomysł żeby zrobić naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń