31 stycznia 2012

KUCHEN BORRACHO - chilijski jabłecznik

 For recipe in English, please scroll down :)

Pogodę, jaka jest w Wielkiej Brytanii, bardzo ciężko jest nazwać zimową. Jest bardziej jesiennie. Idąc wczoraj do pracy zauważyłam bazie! Najprawdziwsze bazie w styczniu :). 
Pogoda płata nam niezłe psikusy - parę dni temu mieliśmy pierwszą prawdziwą burzę! Dwa tygodnie temu niebo nad Liverpoolem stroiła cudowna tęcza :). 

Dzisiejsze ciasto ma z zimą niewiele wspólnego. Jeśli będzie podane na ciepło, na pewno rozgrzeje zmarznięte brzuszki. 
Czymże różni się chilijski jabłecznik od polskiego? Zapachem :). W kuchen borracho nie ma przypraw korzennych. Ich miejsce zajął rum. Pycha!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Autorką przepisu jest Gaitri Pagrach-Chandra.

Składniki na 24 cm tortownicę

Składniki na farsz:


  • 650 gramów jabłek (czyli około 6 średnich sztuk)
  • 75 gramów cukru
  • 100 ml kremówki
* Nie mogłam się powstrzymać i dodałam 2 łyżki rumu do jabłek ;)

Wykonanie:

1. Podziel każde jabłko na 8 części. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plastry.
2. Do miski wlej śmietanę. Dodaj do niej cukier i jabłka. Wymieszaj.



Składniki na ciasto:


  • 300 gramów mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (sporo, ale nie czuć go w cieście)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 gramów miękkiego masła
  • 225 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek rumu (użyłam ciemnego. sprawdza się najlepiej w kuchni ze względu na wyrazisty smak)
  • 5 łyżek wody


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2. Natłuść i posyp bułką tartą bądź kaszą manną tortownicę.
3. Ucieraj masło z cukrem, aż zmieni konsystencję na puszystą i będzie koloru kremowego.
4. Rozbij jajka. Roztrzep je i stopniowo dodawaj do masła. Mikser powinien być ustawiony na jak najmniejsze obroty.
5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Podziel suche składniki na 4 porcje.
6. Wmieszaj suche składniki w maślaną masę - rób to stopniowo - po jednej części na raz. Wraz z 3 porcją suchych składników wlej do ciasta rum i wodę. Delikatnie wymieszaj ostatnią porcję mąki.
7. Podziel ciasto na 3 części, a farsz jabłkowy na dwie.
8. Rozsmaruj w tortownicy pierwszą porcję ciasta. Ułóż na niej jedną porcję jabłek. Na jabłka ułóż 2 część ciasta. Na nią znów jabłka, a na nie resztę ciasta.
9. Piecz około półtorej godziny. Najlepiej zrobić próbę patyczkową.


Drunken Apple Cake (Kuchen Borracho) Gaitri Pagrach-Chandra's recipe from book "Warm bread and honey cake"

For the filling
  • 1 1/2 pounds tart apples (about 6 medium-sized apples)
  • Generous 1/3 cup granulated sugar
  • 1/2 cup heavy cream


  • For the cake 

  • 2 cups all-purpose flour, plus more for the pan
  • 2 1/2 teaspoons baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 11 tablespoons unsalted butter, at room temperature, plus more for the pan
  • Generous 1 cup granulated sugar
  • eggs, lightly beaten
  • 5 tablespoons rum (any rum will do quite nicely)
  • 5 tablespoons water

Make the apple filling

1. Peel and core the apples. Cut each apple into 8 wedges and then cut each wedge lengthwise into slender slices.
 2. In a bowl, combine the sugar and cream. Add the apples. Set aside until needed.
Make the batter
3. Preheat the oven to 325°F (160°C). Butter the pan and dust with flour.
4. Sift the flour with the baking powder and salt and set aside.
5. Beat the butter and sugar in a large bowl, either with an electric mixer or by hand, until smooth and creamy. Add the lightly beaten eggs to the butter mixture in 4 batches, scraping down the sides of the bowl and beating well after each addition. Gently fold in the flour in 4 batches, adding the rum and water with the third batch. Stop mixing as soon as the last batch of flour is incorporated.
6. Divide the batter into 3 portions. (You can eyeball it, but each portion should be about 1 cup or so.) Scrape 1/3 of the batter into the prepared pan and smooth the surface. Spoon half of the apple and cream mixture evenly over the batter, leaving a 1/2-inch plain border around the edge and smoothing the slices so they’re neat and level. Scrape another 1/3 of the batter on top of the apples and cream and smooth the surface, spreading the batter all the way to the edge of the pan. Spoon the remaining apples and cream evenly on top of the batter, and then top with the third and final batch of batter, smoothing it all the way to the edge of the pan, which will be quite full.
7. Bake the cake for 1 1/2 hours, or until a skewer inserted into the center of the cake comes out clean. Let cool in the pan for 15 to 20 minutes, then release the sides of the pan and transfer the cake to a wire rack to cool completely. Your drunken apple cake will keep at room temperature for up to 4 days
.


  Ciasta Świata

24 komentarze:

  1. rum zamiast cynamonu... pewnie ręka by mnie świerzbiła ;) ale chętnie spróbuję tego smaku. lubię rum z colą, to pewnie i z jabłkami lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vanillko pewnie lubisz :) Jest naprawdę przepyszne!

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba taka wersja. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciacha wilgotne od dużej ilości jabłek. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie, jak ja. Następnym razem myślę, żeby dodać więcej nawet :)

      Usuń
  4. Wow, niesamowity! Mam buteleczkę rumu i chętnie ją spożytkuję;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to będzie nieźle spożytkowany rum :) Dzięki za miły komentarz :)

      Usuń
  5. zazdroszczę CI tej jesiennej zimowej aury. u nas mroźno i nieprzyjemnie.. i ciasta z jabłkiem brakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie przesłałabym takie ciacho dla Ciebie :) Liverpool się nie poddaje - w innych miastach w UK zaczęła się zima, a u nas 6 stopni na plusie i słonko :)

      Usuń
  6. Fantastycznie wygląda!! Chętnie wypróbuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania :)

      Usuń
  7. Fakt, bardziej jesiennie niz zimowo (choc chyba przywyklam do takich zim, a odwyklam od polskich...)
    A jablecznik boski, lubie takie, w ktorych wiecej jest jablek niz ciasta. No i rum musi nadawac mu specyficznego aromatu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedaczku, u Ciebie to już się zimowo teraz zrobiło :( dziękuję Maggie. Ma inny smak i muszę przyznać, że smakuje mi bardziej niż z cynamonem.

      Usuń
  8. Ale mi narobiłaś smaka. Jabłecznik wygląda obłędnie apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis. Świetne zdjęcia. Gdyby można było je zjeść pewnie codziennie umieszczałabyś nowe :). Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym mogła dodawać "zjadliwe" zdjęcia, to pewnie bym umieszczała ich dużo dużo więcej ;). Ciekawe czy kiedyś będzie to możliwe :).
      Ciasto smaczne. Polecam :)

      Usuń
  9. smacznie tu u ciebie, będę zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) zaglądaj, jak najczęściej :)

      Usuń
  10. wspaniałe ciasto! chętnie wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie się prezentuje musi być pyszne. Masz piękną paterę na tort. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smaczne :). Paterę kupiłam na wyprzedaży za parę gorszy. Wahałam się czy ją wziąć i skoro się podoba, to cieszę się, że jednak ją mam :).
      Pozdrawiam również serdecznie!

      Usuń