8 stycznia 2012

CIASTO Z WIŚNIAMI i drugie urodziny bloga (English & Polish)


Miały być Fale Dunaju, a skończyło się na samym spodzie ciasta (które co jak co, ale samo też jest dobre :). 
Przepis na ciasto znalazłam w rodzinnym zbiorze przepisów. Nie miałam przepisu na masę i nawet kilka ciekawych znalazłam. Niestety...jakiś chochlik, w piątek, krzątał się po mojej kuchni i z szyderczym uśmiechem strącił (kierując moim łokciem :p) całą miskę masy na podłogę. Nie poddałam się i podeszłam do drugiego podejścia...tym razem łotr dosypał coś do masła, bo się zważyło. Na trzeci raz nie miałam już ani siły ani ochoty, więc zostałam tylko przy upieczonym spodzie :). Ciasto piekłam w ciut za dużej blaszce  (23 cm). Uważam, że 20 cm - 21 cm będzie idealna. 
Ciacho wyszło szybkie i smaczne. W sam raz do wielkiego kubka gorącego kakao lub kawy zbożowej (takiej, jaką lubię, czyli robionej tylko na mleczku). 

Pisząc tego posta spojrzałam na datę i zamarłam! Przegapiłam urodziny mojego bloga! Od dwóch lat i trzech dni co parę dni spotykam się z Wami w tym wirtualnym świecie :). Dziękuję, że jesteście i mnie odwiedzacie :). Pozdrawiam Was gorąco!!! 

Musiałam sprawdzić jeszcze raz daty...naprawdę to już dwa lata! 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 





Składniki na kwadratową blachę o bokach 21 cm:


  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ok. 40 dkg wiśni (dałam mrożone)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła



Wykonanie:

1. Utrzyj masło z cukrem. Powinno być puszyste i gładkie.
2. Dalej ucierając, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
3. Dodaj esencję waniliową, mąkę i proszek. Miksuj do dobrego połączenia się składników.
4. Formę natłuść i posyp bułką tartą bądź kaszą manną.
5. Ciasto podziel na dwie części.
6. Jedną cześć wylej na blachę. Rozsmaruj.
7. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i mleko. Zmiksuj.
8. Przełóż na białe ciasto.
9. Wiśnie (oczywiście bez pestek :) ) ułóż równo w rzędach.
10. Ciasto piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut (piekarnik piekarnikowi nie jest równy, więc sprawdzajcie ciasto czy jest już upieczone, żeby go nie przesuszyć).
11. Upieczone ciasto można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. U mnie pozostało gładkie.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cherry traybake


Ingredients for 21 cm square cake tin:

3 eggs
0,5 cup sugar
1,5 cup flour
1,5 tablespoon milk
1 tablespoon cocoa
1 teaspoon vanilla extract
40 dkg frozen or fresh cherries (seedless)
1,5 teaspoon baking powder
188 g soft butter

1.       Cream butter with sugar until lighter and fluffy.
2.       Add eggs (one a time). Keep mixing.
3.       Add vanilla extract.
4.       Sift flour with baking powder. Add them to cake. Mix with a spatula.
5.       Coat baking tin with a butter and semolina.
6.       Split the pastry into two. To one add cocoa and milk. Mix.
7.       Pour white batter into cake tin. Black one pour on top of it.
8.       Put cherries in regular distances on the top of batter.  Press cherries lightly.
9.       Bake cake for about 20 – 25 minutes in pre-heated oven to 180 C (350F). 






   

10 komentarzy:

  1. Olus wlasnie takie ciasto mi chodzi po glowie i kojarzy sie z niedzielami w domu. Zabieram.
    I wszystkiego naj, kolejnych lat:)
    Tylko mi powiedz kto to wszystko je?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)

    Oleńko mam najszczęśliwszych przyjaciół i znajomych pod słońcem :D. Mi nie wolno jeść ciast, więc napawam się widokiem, jak jedzą inni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie..no i wszystkiego naj...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejnych owocnych lat z blogiem życzę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję kolejnego roczku:) Życzę wielu smakowitych lat:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego! Samych udanych wypieków i mnóstwo czasu na wpisy!!! Piękne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu bardzo często robiło się właśnie taką skróconą wersję. Jest pyszna. Ostatnio robiłam pełną wersję i też nieźle namieszałam, ale co tam:)
    Gratuluję tych 2 lat i życzę wielu kolejnych!

    OdpowiedzUsuń
  8. Życzymy owocnych we wspaniałe przepisy (takie jak to ciasto) kolejnych lat prowadzenia bloga~!

    OdpowiedzUsuń
  9. No pięknie :) takie ciastko. Aż sama sobie zrobię na niedziele.

    OdpowiedzUsuń