3 stycznia 2012

OGÓRKOWE ROLADKI


Na obiad miałam grillowanego indyka. Zastanawiałam się, jaką sałatkę do niego przygotować. Na nic nie miałam ochoty. Wtem w lodówce "uśmiechnął" się do mnie ogórek :).
Ogórkowa przekąska idealnie współgrała ze smakiem mięsa.

Polecam :)



Składniki:


  • 1 długi ogórek
  • czerwona papryczka chilli, drobno pokrojona
  • pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki poszatkowanej świeżej kolendry
  • pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być majonez lub jogurt naturalny)
  • 100 g sera feta lub bałkańskiego
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku



Wykonanie:

1. Pokrój ogórka na długie, cienkie płaty (użyłam mandoliny do krojenia/szatkownicy).
2. W misce wymieszaj ze sobą fetę z kwaśną śmietaną.
3. Do fety dodaj pieprz, zioła, czosnek i chilli. Wymieszaj.
4. Na końcówkę każdego płatu ogórka nałóż po jednej łyżeczce serowej masy.
5. Zwiń roladki. Aby roladki zachowały kształt przebij je wykałaczkami.
6. Przystawkę podawaj do grillowanego mięsa.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cucumber rolls

Ingredients

1 long cucumber
100 g feta cheese
1 red chilli, fine chopped
0,5 teaspoon parsley, fine chopped
0,5 fresh coriander, fine chopped
1 garlic clove, very fine chopped
black pepper
2 tbs mayonnaise, creme fraiche or natural yogurt

1. Slice cucumber for a long pieces (the easiest way to do it is use mandolin)
2. In a bowl mix together feta cheese with creme fraiche (or mayonnaise; yogurth).
3. Add herbs, spices, garlic and chilli to feta. Mix well.
4. On each cucumber slice put a teaspoon of feta. Scroll it.
5. Use toothpicks to keep rool shape.
6. Serve it with grilled meat.


 

12 komentarzy:

  1. bardzo lubię połączenie serów twarogowych z czosnkiem. Wspaniały dodatek do indyka, chili musiało nieźle 'ocieplić' świeżość ogórka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne przekąski :) I w dodatku świetnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! próbowałam ostatnio kroić tak ogórka przy użyciu takiego nożyka do np.parmezanu ale nie wychodziło :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :)

    Dusiu mandolina wydaje mi się ostrzejsza od nożyka do parmezanu. Jest łatwiej na niej kroić, bo jest stabilna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kolorowy twarożek. Ta zieleń ogórka przyciąga. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka prosta przekąska a wygląda tak efektownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. they are great for an appetizer! I love the combination of textures from the crunchines of the cucumber and the soft filling, can't wait to try them

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne zdjęcia i świetnie podane. Jak napisała Vanilla, ja też uwielbiam połączenie twarogu i czosnku:D
    a do tego świeży ogórek..niebo:D

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ cudowna alternatywa dla oklepanej surówki. Na pewno wypróbuję niebawem :)
    I dziękuję, że dodanie do akcji FIT :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Napewno pyszne !
    Ja kiedys robilam takie: http://mitliebegekocht.blogspot.com/2008/06/szaszlyki-z-cukinia-i-feta.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. a propo poprzedniego mojego komentarza, szkoda,że ktoś nie pomyślał o połączeniu z krabem albo surimi, myślę ,że oba składniki wspaniale komponują się z ogórkiem :D pozdrawiam i życzę wielu smacznie kulinarnych podróży.... aga

    OdpowiedzUsuń