21 stycznia 2012

ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH


Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. 
Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. 
Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). 
Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły". Pycha :). 

Bułki smakują najlepiej w dniu pieczenia. Dzisiaj też nie były złe, ale jutro już będzie trzeba je podpiec.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 






Składniki na około 7 bułek:


  • 400 gramów mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (około 20 gramów świeżych)
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru



Wykonanie (częściowo inne od oryginalnego przepisu):

1. Z 250 ml wody odlej około 1/3 szklanki wody - podgrzej ją. Nie może być wrząca!
2. Do ciepłej wody dodaj cukier i suche drożdże. Zamieszaj. Odczekaj około 2 minut, aż drożdże się uaktywnią (na powierzchni wody będą występować "eksplozje" drożdży). 
3. W misce połącz ze sobą mąkę i sól. Dodaj do nich drożdże. 
4. Mieszaj składniki mikserem i wolno dolewaj pozostałą wodę i oliwę. Gotowe ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. 
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. 
6. Po tym czasie przygotuj naczynie, w którym będziesz piec bułki (ja swoje natłuściłam i posypałam mąką). 
7. Z ciasta formuj średniej wielkości bułki i układaj je w naczyniu. 
8. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. 
9. Posmaruj bułki oliwą bądź rozkłóconym jajkiem. Swoje posmarowałam oliwą i posypałam pestkami z dyni. 
10. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Do dużej blaszki do pieczenia wlej wodę. Wstaw naczynie na dolną półkę piekarnika. 
11. Na środkową półkę wstaw naczynie z bułkami. Piecz około 30 minut.  



5 komentarzy:

  1. Takie przytulone są cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne pieczywo. Ja też preferuję tylko to domowe ;)

    OdpowiedzUsuń