Wczoraj obiecałam dodać post na tradycyjną zebrę. Babka została upieczona przez moją mamę według przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne.
Moja mama poleca :)
Przepis na zebrę pomarańczowo-kakaową znajdziecie TUTAJ
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Wmieszaj pozostałe składniki (oprócz kakao!).
3. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
4. Natłuść tortownicę lub formę na babkę. Posyp bułką tartą lub kaszą manną.
5. Na środek formy nakładaj po na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.
6. Piecz około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
7. Po koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
8. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia.
Składniki na czekoladową polewę:
- Tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie polewy:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Dodaj do niej mleko i masło. Wymieszaj.
3. Polej polewą babkę.
:)
Wygląda naprawdę smakowicie :D
OdpowiedzUsuńo jaki ładny wzorek:)
OdpowiedzUsuńzgadzam sie :D wygląda pysznie! zapraszam do siebie :D
OdpowiedzUsuńUroczy pasiak ;-)
OdpowiedzUsuńA ja mam fioła na punkcie zebry :D
OdpowiedzUsuńZebra kuglof is just beautiful and special .. And your photos are wonderful!
OdpowiedzUsuńGreeting, Nada!
Taka zebra chodzi za mną od wakacji i zawsze o niej zapominam gdy przychodzi czas na pieczenie. Wspaniale Ci się udała!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
wow,wyglada perfekcyjnie i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam przed chwilą babę z tego przepisu ,efekt rewelacyjny wygląda świetnie pięknie urosła, i jest pyszna już spróbowałam bo trzeba było trochę wyrównać spód bo uciekła mi z formy ;) z czystym sercem polecam , bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że babka wyszła :)! Bardzo lubię, kiedy ciasto "ucieka" z formy - można sobie je odkroić i zajadać ze smakiem zaraz po upieczeniu :).
UsuńWłaśnie przed chwilką upiekłam babkę. Wyszła pyszna. Perfekcyjna! Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam zamiar z niego często korzystać ;)
OdpowiedzUsuńJa zamiast szklanki wody dałam szklankę oranżady. Wyszła bardzo puszysta.
Na prawdę polecam ten przepis, prosta do zrobienia, nie ma zakalca - palce lizać!
Pani Ewa Wachowicz pisała o dodaniu samej wody, więc tak zrobiła moja mama - na próbę :). Ja też preferuję dodawanie oranżady, albo chociaż wody gazowanej.
UsuńPozdrawiam :)
Upiekłam babkę wg tego przepisu na święta. Wyglądała pięknie. "Uciekła" z formy, więc odkroiłam aby posmakować. Smakowała cudownie. Ranek wielkanocny, po śniadaniu pokroiłam babkę na porcje, a tu co? Zakalec! Nie mam pojęcia dlaczego? Piekłam babkę 1 godz, a przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam patyczkiem czy upieczona.
OdpowiedzUsuńWydaje się, że wszystko zrobiła Pani dobrze. To nie jest mój przepis, ale Ewy Wachowicz i wielu osobom ta babka doskonale wychodzi. Wbrew pozorom babki wydają się nie być najprostszymi wypiekami. Bywają bardzo kapryśne. Może miała Pani zwyczajnie pecha? Jedyne co przychodzi mi do głowy to może za mała forma do pieczenia?
UsuńPozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że następnym razem wypiek się uda. Proszę nie zniechęcać się do pieczenia :).
na rysunku ciasto pomarańczowe a w przepisie nie ma słowa o pomarańczowym smaku
OdpowiedzUsuńZdaje się, że Pan/i nie zauważyła, że ten przepis jest na tradycyjną zebrę.
UsuńWe wstępie do przepisu (nad drugim zdjęciem) znajduje się odnośnik do przepisu na zebrę pomarańczowo-czekoladową - należy kliknąć na wyraz "TUTAJ". Pozdrawiam :)
jezeli kliknac ze strony indexu http://przepisy-aleksandry.blogspot.tw/p/babki.html to bardzo latwo sie pomylic.
Usuńnie jest wyraznie czy link na zdjecie jest powyzej obrazka czy ponizej
sam w pospiechu zrobilem blad.
czy mozna index zmienic by linki bylo obok zjecia a nie pod ?
dziekuje
Od jakiegoś czasu zabieram się za przeorganizowanie indeksu. Dziękuję za cenną uwagę. Pozdrowienia.
Usuńa ja wiem z doświadczenia że z babki wychodzi zakalec wówczas gdy po przekładaniu z miski do formy uderzymy np łyżką o brzegi. Identycznie jest przy pieczeniu babki - nie należy wtedy trzaskać np drzwiami :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie też zakalec...Myślałam że zabłysnę w niedzielne popołudnie.Zastanawiam się, czy ktoś gdzieś czymś nie trzasnął.Stawiam na "tanią " mąkę z Kauflandu.Pozdrawiam piekarzy!
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro. Przepis wydawał się być idealny. Moja kuzynka piekła babkę z tego przepisu miesiąc temu i wszystko było OK. Proszę się nie zniechęcać i spróbować zrobić ciasto w tortownicy zamiast formie do babek. Proszę też sprawdzić datę ważności proszku do pieczenia.
UsuńOsobiście nie wierzę w "złą moc trzasków", ale kto wie... Pozdrawiam gorąco :)
fany naprawde fajny przepis polecam
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam i dziś sprawdziłam czy nie ma zakalca. Uff wszystko OK :) Przepis doskonały (też dałam wodę gazowaną). To pierwsza zebra, która mi wyszła. Ala
OdpowiedzUsuńUdało się! Wyszła pyszniutka! :) Zazwyczaj wkładam wiecej serca w robienie ciast i...wchodzi zakalec a dzisiaj szybciutko, zero starań i tadaaam idealna babka :) w dodatku zaryzykowałam i upiekłam w prostokątnej blaszce. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja dzisiaj tez upiekłam w prostokątnej trochę tego cista wyszło dużo bo ponad połowę wysokości foremki i na pewneo mi ucieknie ...dziękuję za przepis, mam nadzieje ze obejdzie sie bez zakalca ;)
UsuńMiałam kiedyś swój przepis na zebrę ale niestety gdzieś się zawieruszył. Więc wypróbowałam Twój i… jest rewelacja! Nie wiem czym się różni od mojego, ale ciasto jest mokre, pięknie urosło i zniknęło w ciągu jednego popołudnia :-) Dzięki.
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi też przpis sie gdzies zawieruszył
UsuńWłaśnie dzisiaj upiekłam,pyszna babeczka wyszła,dodatkowo dodałam jeszcze jeden aromat cytrynowy :) Dziękuję za przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo pomocny ten rysunek, w koncu rozumiem jak sie nakłada te paski, też dodaję oleje cytrynowy, ciasto jest smaczniejsze
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńCiasto proste, wyrosło pięknie i było pyszne, jak dla mnie przepis super:)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne wyroslo pieknie przepis super:)
OdpowiedzUsuńwyszła idealna, bardzo smaczna, przepis udany naprawdę, bo mi często wychodzą zakalce, zamiast białego cukru dałam zmielony trzcinowy, jedną szklankę, jest i tak słodkie. dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBabka wyszła przepyszna ! :) Zapisuje przepis do udanych.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za ten przepis:)
Babka pyszna,szybka po prostu rewelacja:)
Pierwszą babkę moja rodzina zjadła w pół godz, na drugi dzień piekłam kolejną ....
super przepis... POLECAM:)
przepis superowy
OdpowiedzUsuń