7 grudnia 2011

PIECZONY INDYK I SAŁATKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI


"- Co tygryski lubią najbardziej?
- Indyczka :)"

Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie (pozdrawiam Kubusia K. :), który dzisiaj o tym mi doniósł. W Gdańsku miało padać wczoraj, dzisiaj i nic...
A jak już tak pozdrawiam to: Annie H. przesyłam buziaki :), Olę K. ściskam gorąco :D.

Robicie już listę potraw na święta? Moja codziennie się rozrasta i zmienia. Za dużo pokus :). Stawiać na sprawdzone przepisy czy poeksperymentować?

Dzisiaj na obiad mieliśmy indyka, który najczęściej króluje na naszym stole. Smaczne i zdrowe mięso.
Zapraszam :)





Składniki:


  • Pierś z indyka
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Imbir
  • Majeranek
  • kilka różyczek brokuła
  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bulionetka
  • opakowanie sera halloumi
  • zestaw gotowych sałat (użyłam ten z różnymi sałatami i marchewką)
  • pokrojone czarne oliwki
  • pokrojone w kostkę czerwone papryki
  • pokrojony w kostkę pomidor
  • cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 6 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (np. oregano, tymianek, natka pietruszki), jeśli macie dostęp to lepiej byłoby dać świeże zioła



Wykonanie pieczeni:

1. Mięso umyj i osusz.
2. Wymieszaj przyprawy i zioła z olejem. Natrzyj wszystkimi przyprawami (specjalnie nie podałam ilości przypraw, gdyż każdy ma inny gust).
3. Przygotowanego indyka zostaw na parę godzin w lodówce - najlepiej zostawić na noc.
4. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Włóż do środka bulionetkę, około 2 szklanek wody i brokuła.
5. Mięso pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękkie.
6. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika. Kroimy na plastry i podajemy na ciepło.
7. W rękawie powstanie sos, który możecie zagęścić mąką lub skrobią kukurydzianą.

Można też plastry piersi położyć na kanapce.


Wykonanie sosu winegret:

1. Ubij musztardę z octem.
2. Ciągle mieszając dodaj powoli oliwę.
3. Posól i mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Na koniec dodaj zioła.

Spróbuj sosu i dopraw jeżeli wolisz ostrzejszy.


Wykonanie sałatki:

1. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na grillu bądź specjalnej patelni. Przed pokrojeniem dobrze jest ser wypłukać, aby zmyć nadmiar soli. 
2. Do miski dodajemy sałaty, pokrojone w plasterki pomidory, oliwki, paprykę i cebulę. Zalewamy sosem winegret. 
3. Na wierzch sałatki układamy ciepły i dobrze wypieczony ser halloumi. 

3 komentarze:

  1. Dziwne, że nigdy nie jadłam pieczonego indyka. Twoja wersja wygląda naprawdę wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku przymierzam się do zrobienia indyka na Święta BN...a twój wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń