"- Co tygryski lubią najbardziej?
- Indyczka :)"
Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie (pozdrawiam Kubusia K. :), który dzisiaj o tym mi doniósł. W Gdańsku miało padać wczoraj, dzisiaj i nic...
A jak już tak pozdrawiam to: Annie H. przesyłam buziaki :), Olę K. ściskam gorąco :D.
Robicie już listę potraw na święta? Moja codziennie się rozrasta i zmienia. Za dużo pokus :). Stawiać na sprawdzone przepisy czy poeksperymentować?
Dzisiaj na obiad mieliśmy indyka, który najczęściej króluje na naszym stole. Smaczne i zdrowe mięso.
Zapraszam :)
Składniki:
- Pierś z indyka
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Imbir
- Majeranek
- kilka różyczek brokuła
- 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki oleju
- 1 bulionetka
- opakowanie sera halloumi
- zestaw gotowych sałat (użyłam ten z różnymi sałatami i marchewką)
- pokrojone czarne oliwki
- pokrojone w kostkę czerwone papryki
- pokrojony w kostkę pomidor
- cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu
- 6 łyżek oliwy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki suszonych ziół (np. oregano, tymianek, natka pietruszki), jeśli macie dostęp to lepiej byłoby dać świeże zioła
Wykonanie pieczeni:
1. Mięso umyj i osusz.
2. Wymieszaj przyprawy i zioła z olejem. Natrzyj wszystkimi przyprawami (specjalnie nie podałam ilości przypraw, gdyż każdy ma inny gust).
3. Przygotowanego indyka zostaw na parę godzin w lodówce - najlepiej zostawić na noc.
4. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Włóż do środka bulionetkę, około 2 szklanek wody i brokuła.
5. Mięso pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękkie.
6. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika. Kroimy na plastry i podajemy na ciepło.
7. W rękawie powstanie sos, który możecie zagęścić mąką lub skrobią kukurydzianą.
Można też plastry piersi położyć na kanapce.
Wykonanie sosu winegret:
1. Ubij musztardę z octem.
2. Ciągle mieszając dodaj powoli oliwę.
3. Posól i mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Na koniec dodaj zioła.
Spróbuj sosu i dopraw jeżeli wolisz ostrzejszy.
Wykonanie sałatki:
1. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na grillu bądź specjalnej patelni. Przed pokrojeniem dobrze jest ser wypłukać, aby zmyć nadmiar soli.
2. Do miski dodajemy sałaty, pokrojone w plasterki pomidory, oliwki, paprykę i cebulę. Zalewamy sosem winegret.
3. Na wierzch sałatki układamy ciepły i dobrze wypieczony ser halloumi.
Dziwne, że nigdy nie jadłam pieczonego indyka. Twoja wersja wygląda naprawdę wspaniale :D
OdpowiedzUsuńW tym roku przymierzam się do zrobienia indyka na Święta BN...a twój wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie podany!
OdpowiedzUsuń