27 grudnia 2011

WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI


Do niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami. 
Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z różnych regionów Polski i niektóre z nich celebrują wigilię zupełnie inaczej od mojej rodziny. 
Przepis na prosty, postny barszcz z uszkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Przywieziony został z okolic Rzeszowa (tam urodziła się moja babcia :)) lub Ropienki (rodzinne miasteczko mojego dziadka). Stawiam na Ropienkę - bliskość Ukrainy. 
W moim domu barszcz się zabiela mąką i śmietaną. 

Składniki na barszcz:


  • 3 duże czerwone buraki
  • dwa litry wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • cebula (średnia)
  • łyżka margaryny
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • jeden cały burak (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Buraki, liście laurowe, ziele angielskie i 2 litry wody gotuj około pół godziny.
2. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na łyżce margaryny.
3. Dodaj cebulę do barszczu.
4. Dopraw zupę solą, pieprzą i octem do smaku.
5. 2 łyżki śmietany rozprowadź ciepłym barszczem. Dodaj do niej dwie płaskie łyżki mąki i rozmieszaj. Wlej do barszczu. Zagotuj zupę.
6. Aby utrzymać ładny kolor zupy można, zaraz przed dodaniem octu, wrzucić jednego buraka dla koloru.
7. Przecedź barszcz przez sito.
8. Podawaj gorący.



Składniki na uszka:


  • garść suszonych grzybów
  • wrzątek
  • pół cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 30 dekagramów mąki


Wykonanie:

1. Garść suszonych grzybów zalej wrzątkiem i zostaw na parę godzin.
2. Następnie umyj grzyby. Zalej ponownie czystą wrzącą wodą i gotuj do miękkości.
3. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu (nie powinno go być za dużo).
4. Doda cebulę do odsączonych z wody i wystudzonych grzybów.
5. Zmiel nadzienie w maszynce.
6. Dodaj sól i pieprz do smaku
7. Mąkę wysyp na stolnicę, stopniowo dodawaj do niej gorącą (ale nie wrzącą) wodę i zagniataj ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Ciasto rozwałkuj.
8. Wycinaj z ciasta małe kółka. Na każde kółko nakładaj farsz.
9. Uformuj małe pierożki.  Końcówki każdego pierożka zlep ze sobą.
10. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch wyciągnij i przelej zimną wodą.

Smacznego :)

 

7 komentarzy:

  1. śmietana do barszczu wigilijnego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dużo osób, które znam, tak właśnie robi. Może swoisty regionalizm?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z całym szacunkiem Pani Olu, ale barszcz trzeba kisić (w glinianym garnuszku, z wiadomych powodów). Można dodać śmietany, ale nie polecam - zbyt złagodzi naturalny, niepowtarzalny kwaśny smak. Poza tym taki barszcz (bez śmietany) wręcz idealnie spełnia swoje zadanie rankiem dnia następnego, kiedy w jamie ustnej sucho, a głowa pobolewa. :) Pozdrawiam.
    Jezus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że barszcz można kisić (może kiedyś tak zrobię). Przepis, który przedstawiłam jest w naszej rodzinie od pokoleń. My lubimy właśnie taką zupę. Dziękuję za komentarz :).

      Usuń
  4. Pani Olu - nie tylko można, tak się musi. To jeden z niepowtarzalnych, wigilijnych smaków. W mojej rodzinie tak robi się od pokoleń. Jeśli tylko ma Pani ochotę, powiem jak. Uszka - super przepis. Pozdrawiam.
    Jezus

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja też wolę ze śmietaną i chętnie bym tak zrobiła, ale teściowa zawsze mruczy że bez, tak jak mój przedmówca;-). każdy robi więc jak lubi:)>

    OdpowiedzUsuń
  6. Na codzień ze śmietaną, na Wigilię - mimo, że postu już nie ma - tylko czysty!

    OdpowiedzUsuń