3 grudnia 2011

KAWA LATTE MACCHIATO



Brat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte.  Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :).
Kawę parzyliśmy w kawiarce.



Składniki na 2 osoby:


  • Espresso
  • 1 szklanka mleka pełnego
  • szczypta soli
  • cukier brązowy do smaku
  • cynamon + wiórki czekoladowe (opcjonalnie)



Wykonanie:

1. Zaparz espresso.
2. Mleko posól i delikatnie podgrzej.
3. W shakerze lub za pomocą spieniarki spień mleko na delikatną piankę.
4. Wlej mleko do połowy szklanki.
5. Gorące espresso wlewaj cienkim strumieniem na środek szklanki do mleka. Powolny proces zapewni wyłonienie się kilku warstw napoju.
6. Dodaj przyprawy i cukier do smaku.

Mój brat :)

11 komentarzy:

  1. Jako nieodparta kawoszka,musiałam tutaj zajrzeć! i nie żałuję;)
    pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci te 3 warstwy wyszły! Mi takie się nie udają:( A brat... nie tylko kawa "palce lizać";)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnego masz brata :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kawusia to dobry sposób na jesienno- zimowe wieczory:-) mniam pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest super!Aga :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm kawka pyszna, a brat... apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kawa piekna, ale uchyl rabka tajemnicy jak wyszlo Tobie 3 kolory(nie mowie o piance-ktora jest imponujaca:))

    OdpowiedzUsuń