2 grudnia 2011

TARTA Z PANNA COTTĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I GALARETKA Z MARAKUI



Pozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). 
Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też może być :).
Jeżeli nie macie dostępu do marakui możecie użyć każdego innego soczystego owocu - miąższu z sokiem powinno być około szklanki. 



Składniki na pâte sucrée (ciasto)
  • 200 gramów mąki
  • 100 gramów zimnego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • od 1 do 2 łyżek zimnej wody (opcjonalnie i w zależności od konsystencji ciasta)
  • 1 żółtko

Wykonanie:


1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche można dodać wodę. 
2. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i przypominać plastelinę. 
3. Włóż zawinięte w folię ciasto do lodówki na minimum 30 minut. 
4. Rozwałkuj i przełóż ciasto do natłuszczonej formy na tarty (najlepiej rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przenieść na blaszkę). Ostrzegam, że z tym ciastem pracuje się dość ciężko. Jest kruche i wymaga cierpliwości. 
5. Nakłuj ciasto na całej powierzchni i po bokach widelcem.
6. Włóż tartę do nagrzanego do 180 C piekarnika (środkowa półka). Piecz przez około 20 minut. Gotowa baza będzie mieć ładny złoto-brązowy kolor. 
7. Upieczoną tartę wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do przestudzenia. 





Panna cotta z białą czekoladą
  • 200 gramów białej czekolady (dobrej gatunkowo)
  • 600 ml kremówki
  • 4 listki żelatyny
  • 150 ml mleka
  • 60 gramów cukru
  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego



1. W garnku z grubym dnem i na wolnym ogniu podgrzej śmietanę, mleko i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno doprowadzić śmietany do wrzenia. 
2. Do miski wlej sporo lodowatej wody. Włóż do niej żelatynę. Odstaw na około 5 minut. 
3. Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza na powierzchni śmietany, zdejmij garnek z gazu. 
4. Wsyp białą czekoladę do śmietany i mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. 
5. Wyjmij żelatynę z wody i dokładnie wyciśnij z nadmiaru wody. 
6. Dodaj żelatynę do śmietany i wymieszaj. 
7. Odstaw śmietanę do ostygnięcia. 
8. Posmaruj ciasto dżemem pomarańczowym. 
9. Kiedy masa zacznie zastygać przelej ją na ciasto. 


Galaretka z marakui
  • 4 czerwone marakuje
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody


1. Przetnij marakuje na pół i wybierz łyżeczką miąższ. Przelej go do garnka. 
2. Na małym ogniu podgrzej miąższ marakui z cukrem i wodą. Kiedy zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i wsyp do płynu żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. 
3. Przestudzonym płynem polej panna cottę. 
4. Włóż tartę do lodówki, aby masa i galaretka się ścięły. 



Z resztek ciasta upiekłam kilka ciasteczek z kolorowym cukrem.

9 komentarzy:

  1. Nie dosyć, że wygląda fantastycznie, to pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)

    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Urlop na rodzinnej ziemi.Cudnie!
    A ta tarta kusi tak bardzo,że zaczęłam się rozglądać za marakują.
    Pyszna kompozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda perfekcyjnie:) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. O tego mi trzeba:) pyszne jest na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. i w tym momencie patrzę się na te zdjęcia i leci mi ślinka! Jestem ciekawa tego połączenia - muszę się kiedys za to zabrać!

    pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. i w tym momencie patrzę się na te zdjęcia i leci mi ślinka! Jestem ciekawa tego połączenia - muszę się kiedys za to zabrać!

    pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. i pieknie wyglada i na pewno pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie;D!

    www.chocolattemorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne, z chęcią bym spróbowała :-) Dziękujemy za udział w Weekendowej Cukierni :-)

    OdpowiedzUsuń