A jednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :)
Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne.
W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D.
Także specjalnie dla Was mam dwa ciut różne przepisy na zebrę. Mój przedstawię w tym poście, a mojej mamy w następnym :).
Zapraszam :)
Przepis na tradycyjną babkę zebrę znajdziecie TUTAJ
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka fanty
- skórka z 2 pomarańczy
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
- łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
Wykonanie:
1. Utrzyj całe jajka ze stopniowo dodawanym cukrem. Masa będzie gotowa, kiedy nabierze puszystości i zmieni barwę na kremową.
2. Do ciasta stopniowo dodawaj mąkę. Miksuj.
3. Dodawaj stopniowo olej. Miksuj na małych obrotach.
4. Następnie dodaj fantę. W dalszym ciągi miksuj na małych obrotach.
5. Na końcu dodaj proszek do pieczenia i po raz ostatni miksuj.
6. Ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao. Mieszamy, aby dobrze połączyć składniki.
7. Tortownicę natłuść i posyp kaszą manną lub bułką tartą.
8. Nalewamy łyżkę masy czekoladowej na środek tortownicy, na środek masy czekoladowej nalewamy łyżkę masy pomarańczowej. Postępujemy tak, aż do zapełnienia 2/3 wysokości ścianki blachy (w ten sposób dajemy ciastu miejsce na wyrośnięcie). Na schemacie pokazałam, jak nalewać ciasto, aby uzyskać efekt "zebry".
9. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
10. Upieczone ciasto będzie koloru złotawo-brązowego. Dobrze jest włożyć drewniany patyczek do środka ciasta i zobaczyć czy wychodzi czysty. Jeśli będzie oblepiony ciastem, to znaczy, że ciasto jest nie upieczone i trzeba włożyć je na trochę do piekarnika.
11. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
12. Nakłuj wierzch ciasta w kilku miejscach wykałaczką. Kiedy ciasto polejesz lukrem, część z niego wleje się do środka ciasta.
Składniki na lukier:
- Sok z połowy pomarańczy
- Około 2 łyżek mleka
- Cukier puder (ilość taka, aby doprowadzić do lukru gęstego, jak śmietana)
- Dowolna posypka
Wykonanie lukru:
1. Do miseczki dodaj sok i mleko.
2. Stopniowo dodawaj cukier puder i mieszać trzepaczką. Lukier powinien mieć konsystencję gęstszej śmietany.
3. Posyp lukier dekoracjami.
4. Odczekaj, aż lukier zastygnie i podawaj ciasto.
Zostało mi trochę białej masy i upiekłam z niej magdalenki :)
zeberki jeszcze nie piekłam, ale jadłam. natomiast nie tak wspaniałą - pomarańczową. Olu, bez Twych grafik nie byłoby dziś tak samo :D byłam pewna, że fale robi się smuchając w ciasto słomką :D
OdpowiedzUsuńZe skórka jeszcze nie robilam..zebra i magdalenki wygladają pysznie.
OdpowiedzUsuńZnakomite ciasto. Nigdy nie piekłam i kusi :D
OdpowiedzUsuńgenialne! Aleksandro ten przepis szybko zagości u mnie w domu :D zapraszam też do siebie
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić zebrę. Skuszę się po świętach! :)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo słodkie wspomnienie czasów, kiedy do domu wpadało się z podwórka i jedyne co mama dawała radę wcisnąć zziajanym dzieciakom to kawałek zeberki :) Pozdrawiam i życzę wspaniałych świąt!
OdpowiedzUsuńPiękne zebrowe paski! Po prostu WOW! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Mam zamiar upiec, mam tylko pytanie. Czy jest jakiś schemat na nalewanie ciasta jak ktoś ma formę "z kominkiem"? :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Alina
Alino nie mam pojęcia, jak to zrobić - może nalewać ciasto równomiernie po obu stronach? Jeżeli nie wyjdą paski, to zawsze możesz powiedzieć, że upiekłaś babkę marmurkową.
UsuńRównież pozdrawiam :)
Witam, a ja pieke ciasto wg tego przepisu (całe jasne), przekrawam na 2 warstwy i przeklam tak:
OdpowiedzUsuń1. ciasto
2. dżem porzeczkowy
3. krem karpatkowy (robiony z proszku, ale tylko ten, co się gotuje)
4. ciasto
5. krem karpatkowy
6. wiórki gorzkiej czekolady, orzechy, migdały i wszystkie inne dodatki, które pięknie dekorują i smakują
Lekko kwaśna czarna porzeczka swietnie sie komponuje z tą pomarańczowa nutą i przełamuje słodycz kremu. Polecam :-)
Pozdrawiam Paulina z Wrocławia
Zaciekawiło mnie połączenie smakowe pomarańczy i porzeczki. Będę musiała kiedyś je wypróbować :). Pozdrowienia :))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWczoraj upiekłam zebrę wg Twojego przepisu. To była najpyszniejsza zeberka jaką kiedykolwiek w życiu jadłam!! :)
OdpowiedzUsuńPo całym domu unosił się aromat pomarańczowej czekolady... coś niesamowitego :)
Przepyszne, polecam!! A.Yogusiowa
Ale się cieszę! Naprawdę bardzo mi miło! Pozdrawiam :))
Usuńpiekłam ciasto pyszne tylko ja bym piekła z kominkiem bo środek długo trzeba dopiekac
OdpowiedzUsuńDobry pomysl z tym kominkiem :) Szybciej mozna cieszyc sie ciastem :)
UsuńNa pewno zrobię na święta !! Juz czuje zapach jaki będzie rozchodził się po domu podczas pieczenia :P
OdpowiedzUsuńBabka pięknie pachnie i jest smaczna. Bardzo nam smakowała ta inna zebra.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne:) Trochę je zmodyfikowałam tzn podzieliłam masę na trzy części, do jednej dodałam kakao a do dwóch barwniki. Jedyny błąd jaki chyba zrobiłam to za szybko otworzyłam piekarnik po upieczeniu i ciasto mocno opadło, ale i tak smakowało wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Pani Olu babka jest przepyszna!!! nigdy jeszcze tak dobrej nie jadłam. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń