22 grudnia 2014

PIERNIK STAROPOLSKI, dojrzewający (ETAP 2)

Piernik staropolski etap 1 (przepis-klik!)


W tym poście przedstawiam etap końcowy wykonania piernika staropolskiego (dojrzewającego). Wypiek należy upiec na 5-6 dni przed Wigilią. 
Do dekoracji użyłam ciemnej czekolady z odrobiną miodu.

Przepis na to ciasto znajduje się w pierwszym poście (przepis).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




3-5 dni przed Wigilią:

1. Ciasto wyjmuj z lodówki na około godzinę, aby zmiękło.
2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 - 1 cm (rozwałkowuję na papierze do pieczenia i potem ciasto przenoszę na tym papierze na blachę). Musi go wystarczyć na 3 prostokątne blachy (standardowego rozmiaru). Blachy mają być wyłożone papierem do pieczenia. 


4. Każdy z blatów piecz przez około 20 minut.
5. Na początku ciasto będzie miękkie, ale kiedy wystygnie, to stanie się twarde.
6. Pierwszy blat posmaruj konfiturami, np. śliwkowymi. Będziesz potrzebować 2-3 słoików. Konfiturę należy najpierw ugotować i doprowadzić do zgęstnienia. Pamiętaj o mieszaniu, aby się nie przypaliła. Gotowanie trwa około 15-20 minut. 
7. Przykryj blat posmarowany konfiturą drugim plackiem.
8. Na drugi placek można nałożyć krem czekoladowy, marcepan, masę orzechową, itd.
9. Przykryj trzecim plackiem.
10. Owiń piernik papierem do pieczenia, ściereczką i obciąż, np. książkami. Przechowuj w temp. pokojowej, ale też raczej chłodniejszej.
11. W samą Wigilię podziel ciasto na 3 pierniki i oblej je czekoladą lub lukrem, a następnie udekoruj.





Jeżeli podczas wałkowania zostanie trochę ciasta, to można powykrawać z niego pierniki.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Mój piernik dojrzewał długo. Potem go przełożyłam powidłami śliwkowymi i masa orzechową. Szybko zawinęłam, żeby nie został zjedzony przed świętami :)
    Wesołych Świąt w rodzinnym gronie. Spokoju i miłego wypoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie i Twoim najbliższym życzę szczęśliwych i spokojnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleksandro a mogę Cię prosić o twoj przepis na polewę czekoladową na piernik staropolski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio te bardzo lubie: Składniki na polewę:

      •6 łyżek masła
      •6 łyżek mleka
      •6 łyżek kakao
      •6 łyżek cukru

      Wykonanie polewy:

      1. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.

      Usuń
  4. Z czego zrobiona jest biała masa?

    OdpowiedzUsuń