14 marca 2013

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO


Ostatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • około 2/3 szklanki gorącej wody


Wykonanie:

1. Na stolnicę wysyp mąkę.
2. Zrób w niej dołek i wlej do niego olej i dodaj sól.
3. Zagniataj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj do niego gorącą wodę (uważaj, żeby się nie poparzyć!) - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
4. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Poczekaj około 15 minut.
5. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę oleju i sól. Zacznij ją gotować.
6. Ciasto podziel na 4 części. 3 części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a 4 rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole.
7. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta koła.



Składniki na serowy farsz:

  • żółtko
  • pół kilograma tłustego lub półtłustego twarogu
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • do farszu można też dodać cynamon, skórkę cytrynową/pomarańczową, namoczone rodzynki


Wykonanie:

1. Przepuść twaróg przez praskę lub dobrze rozgnieć. 
2. Połącz twaróg z resztą składników na farsz. 
3. Na każdy kawałek ciasta nałóż mniej więcej łyżeczkę farszu (nie bój się, jeżeli wydaje ci się, że jest go za dużo. Ciasto jest elastyczne i dobrze się rozciąga). 
4. Zlep końcówki koła, uważając by nie zrobić dziurek w cieście. Zwróć uwagę, by nie zostawić nie do końca zlepionych części (grozi to rozklejeniem się pieroga podczas gotowania). 
5. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty. 
6. Gorące pierogi podawaj ze śmietaną. 

Smacznego :))

Dania Postne  

62 komentarze:

  1. Co do pierogów mam jeden z nimi problem! Te w sklepie są jakieś grubaśne. Ja jak nawet nałożę sporo farszu i na surowo ten piróg wygląda ładnie, grubo, to zaraz po ugotowaniu oklapnie i robi się płaski. Od czego to zależy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do pierogow,aby nie byly cienki po ugotowaniu potrzeba dodac kaszy manny do sera.

      Usuń
    2. W jakiej ilości trzeba dodać tej kaszy jakby?

      Usuń
    3. Można dodać trochę budyniu np.waniliowego wychodzi pyszne I pierogi nie sa oklapniete .właśnie testuje
      Polecam ten sposob

      Usuń
    4. witam, moze głupie pytanie zadam..ten budyn dodać w proszku czy juz ugotowany? ;/

      Usuń
    5. Na pewno chodzi o budyń w proszku :)

      Usuń
    6. Pierożki przecudne a smakują jeszcze cudniej.😉 extra!

      Usuń
    7. Wole prawdziwe, domowe ,chude niż sklepowe ,chemiczne ale grubaśne. Ludziska mówmy nie dla gotowych dań! Co do przepisu, bardzo prosto napisany i zrozumiały wiec się biore za gotowanie. Ha det!

      Usuń
  2. Rezerwuję miejsce przy stole:)

    OdpowiedzUsuń
  3. strzał w dziesiątkę w moje smaki:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi mogę jeść na słono i słodko.
    Te są pewnie pyszne i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi w każdej postaci :) A a są jeszcze ulubionymi mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny ten przepis :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamierzam zrobić choć mam 9 lat!
    :D
    :D
    :D
    :D
    :D
    :D
    :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre w smaku tylko szkoda, że robiąc wg przepisu został mi jeszcze ser a ciasto nie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno jest mi odpowiadać za fakt, że została Panu/i masa serowa. Nie wiem, jak cienko zostało rozwałkowane ciasto, ani jak dużo Pan/i nakładała farszu do każdego pieroga. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. W domu lubię je tylko ja. I zwykle nie robię, no bo szkoda zachodu na dwa obiady. Ale chyba nadszedł ten czas, bo siedzę i napatrzeć się nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to mozliwe, ze na 2szklanki maki ida 2 szkalnki wody? Musialam dodac drugie tyle maki... zrobilam cos zle?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo nie dwie szklanki, ale 2/3 szklanki, czyli niepełna jedna szklanka. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Właśnie robiłam dziś na obiad. Pyszne! ja podsmażałam jeszcze na masełku

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniej więcej ile pierogów wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość zależy od wielkości pierogów, grubości ciasta. Z reguły z przepisu wystarcza mi na rozłożenie ich na 4-5 płaskich talerzy obiadowych.

      Usuń
  14. Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne, wprost idealne, takie jak u mamy. Jagoda

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam i pychota... Mniam bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam,uwielbiam Twoja strone pozdrawiam:) almikofashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Przeczytałam
    ten przepis dzisiaj ( 7.02.'14) i z ogromną ciekawością zrobię je
    jutro, choć nigdy nie robiłam pierogów i jestem biała w gotowaniu.
    Zobaczymy czy mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Różne próbowałem ciasta na pierogi ale najlepsze wg. przepisu naszych babć: mąkę zaparzam gorącą wodą ! Na 3 szklanki mąki 1/2 wrzątku; mieszam drewnianą łyżką i dopiero sól i 1 żółtko (bez białka, bo twarde pierogi !!!) I tajemnica najważniejsza: szklanka maślanki a nie olej czy śmiechtana. Pierogi są mięciutkie i cieniutkie (przy wałkowaniu też nie za dużo podsypywać mąki, bo twarde będą). A do sera dodaję wiśniową konfiturę bądź z truskawki własnej roboty. Spróbuj, a nie będziesz już innego ciasta robić

    OdpowiedzUsuń
  19. cudne! pierwsze moje pierogi w życiu - najłatwiejsze najsmaczniejsze . Dziękuję i pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Cieszę się, że pierogi wychodzą i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierwszy raz ribilam rierogi.mi nie wyszlo ciasto wogole nie chcialo sie rozwalkowywac bylo bardz twade - jakas rada dlaczego ?? czy nie powinno sie dodac jjkaa do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpewniej nie dodała Pani wystarczającej ilości wody. W przepisie napisałam "około 2/3 szklanki", bo mąki bardzo się od siebie różnią i czasami potrzeba płynu ciut więcej lub mniej. Co do jajka to są różne szkoły, jedni dają całe jajko inni tylko żółtko, a jeszcze inni nie używają go wcale. Moje początki z ciastem pierogowym też były ciężkie, więc proszę spróbować jeszcze raz je zrobić i pamiętać, że ciasto ma być jak plastelina. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. ok jutro zrobie podejscie numer dwa :) dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam rowniez

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głęboki wdech, spokój i stopniowe dodawanie wody. Będzie dobrze :)

      Usuń
  23. Ja bylam pierogowym beztalenciem do dzis! Uwielbiam pierogi a ciasta nie potrafilam robic bo mi sie podczas gotowania rozklejalo:( moja zla passa minela po wyprobowaniu twojego przepisu:) jutro biore sie za ruskie i z miesem:)

    OdpowiedzUsuń
  24. właśnie dzisiaj odkryłam Pani stronę i bardzo mi się podoba... Na pewno wykorzystam nie jeden Pani przepis... Pozdrawiam Wioleta!

    OdpowiedzUsuń
  25. Robilam pierogi pierwszy raz w zyciu. Dziekuje. Pycha !!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Tak dawno nie robiłam pierogów z serem, że zapomniałam jak się robi farsz. Te z Pani przepisu były (bo już zjedzone) pyszne. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale następnym razem poprawię się. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  27. czy można zamrażać takie pierożki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :). Ugotowane należy zahartować w lodowatej wodzie, zimne ułożyć na półce w zamrażalce (tak by się ze sobą nie stykały), a zamrożone powkładać do woreczków i ponownie umieścić w zamrażalce.

      Usuń
  28. Dziękuję :-)
    pierogi robił ze mną 4-letni synek. Był zachwycony zarówno samą praca jak i jedzeniem. Uścisk po ich zjedzeniu bezcenny :-) Bardzo prosty i fajny przepis. Super na zabawę z maluchem, który przy bardziej skomplikowanych przepisach daje za wygraną.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyszło mi 26 szt., bardzo smaczne, ciasto faktycznie jak plastelina, chociaż początkowo myślałam, że mi nie wyjdzie(bo było rzadkie), ale dosypałam trochę mąki i wyszło już ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo się cieszymy, że pierogi wychodzą i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękne pierożki od Pani Ani Gierczyńskiej.

    [img]http://i62.tinypic.com/9usnf8.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetny przepis..prosty i można zrobić na prawdę cieniutkie ciasto, tak jak lubię :) mój wynik przy tym przepisie to 68 pierogów :))) choć przy osuszaniu jak zwykle ich ilość jakoś się zmniejszyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Najprostsze i najlepsze :) Wyborne, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Robilam z tego przepisu ,sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
  35. Zdjęcie pierogów przysłała Pani Anna Pruchniewska :)

    [img]http://i61.tinypic.com/ic94qq.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  36. Po raz pierwszy robiłam pierogi z przepisu (zawsze robiłam "na oko"). Muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne. Dziękuję za przepis. Proporcje idealne!

    OdpowiedzUsuń
  37. Zdjęcie pierogów przysłał czytelnik Kad Afi.

    [img]http://i61.tinypic.com/11jnsaw.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  38. Pan Wojtek zadebiutował kulinarnie przygotowując pierogi z serem :)

    [img]http://i62.tinypic.com/2q03og5.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, też często robię pierogi; robię je z cienkiego ciasta, te, nie jedzone od ręki nie gotuję, lecz wykładam na tacki oprószone mąką i wkładam do szuflad zamrażalnika. Następnego dnia przekładam do woreczków foliowych,-tzw. jednorazówek z kartą informującą o nadzieniu. Jeśli zostanie mi ciasto, a nie mam już nadzienia, albo siły, to ciasto może poczekać (w woreczku) do następnego dnia. Ale nie dłużej, bo się "rozpływa". Po wyjęciu z zamrażalnika wykładam pierogi na gotującą się i solona wodę - 1 min mocny ogień, dalsze 3,5 - 4 minuty słabszy ogień.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  40. Pierogi super, proste i szybkie do zrobienia, z tym, że na tę ilość ciasta, mnie brakło farszu :( Ale na obiad dla 2 dorosłych i 1 dzieciaczka wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam!Łatwy przepis ,,krótka piłka" smaczne i pyszne po prostu rewelacyjne.Dziękuje za przepis:)! Nadia Madalińska.

    OdpowiedzUsuń
  42. Przepyszne! Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi i wyszły rewelacyjne :) przepis godny polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  43. super przepis, pyszne pierogi, następnym razem wyślę zdjęcie !

    OdpowiedzUsuń
  44. świetny przepis, pierożki robiłam pierwszy raz i wyszły wręcz idealne, dziękuję za przepis:) Daria.

    OdpowiedzUsuń
  45. Wyszły przepyszne. Ciasto delikatne. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń