Święta tuż tuż, więc powoli zbieramy dla Was nowe przepisy, aby spędzić ten rodzinny czas bardzo smacznie.
Dzisiaj proponujemy Wam pieczeń rzymską, ale trochę w innej wersji, z pachnącą szynką, pieczarkami i serem żółtym. Danie nie tylko jest bardzo dobre, ale też i ładnie wygląda w przekroju.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 kg mięso mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- około 200 gramów pieczarek
- około 150 gramów sera żółtego pokrojonego w kostkę
- około 200 gramów szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
- 3 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- około 100-150 mrożonego, poszatkowanego szpinaku (opcjonalnie)
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 2 większe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- płaska łyżka oregano
- 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
- mała garść poszatkowanej drobno natki pietruszki
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Pieczarki obierz i pokrój w grubsze plastry i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Szpinak rozmroź i gotuj do wyparowania wody. Można go potem przełożyć na gazę i wycisnąć nadmiar wody.
3. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wyrób na masę.
5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza ścianki formy (przykryje się nim wierzch pieczeni).
6. Przełóż masę mięsną do keksówki. Wygładzaj masę łyżką, aby dobrze wypełniła formę. Przykryj wierzch pieczeni papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
8. Pieczeń można podawać na ciepło z sosami lub na zimno.
Smacznego :)
Fajny pomysł na wędlinę do chleba. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawe
OdpowiedzUsuńZdjęcia pieczeni nadesłała Pani Anna Szczurek z Holandii. :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/2wpsbax.jpg[/img]