Perski sposób gotowania ryżu jest bardzo prosty i zapewnia uzyskanie ryżu sypkiego, delikatnego i jednym słowem pysznego! Niektórych na pewno zdziwi dodatek ziemniaczanych talarków, ale to właśnie one są ulubioną częścią irańskiego obiadu.
Polecam podanie ryżu z kebabem z kurczaka (Joojeh kebab: przepis).
Recepturę dostałam od koleżanki-Iranki.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- około 2 szklanek ryżu basmati
- 1 duży ziemniak
- pół łyżeczki szafranu rozpuszczonego w około 4 łyżkach wrzątku
- olej
- 1 łyżka soli
- około 8 szklanek wody
- niewielka ilość masła (tak około 1,5 łyżki)
- cytryna
- pomidorki koktajlowe, podpieczone
Wykonanie:
1. W dużym garnku zagotuj 8 szklanek wody z 1 łyżką soli (garnek musi być przykryty pokrywką).
2. Kilka razy opłucz ryż pod bieżącą wodą.
3. Wsyp do wrzątku ryż. Przykryj garnek przykrywką i gotuj około 10 minut na średnim ogniu.
4. Pokrój ziemniaka na dość grube talarki.
5. Pod koniec gotowania na powierzchni wody pojawi się pianka, którą należy zebrać (nie mam pojęcia dlaczego, ale tak robi moja znajoma).
6. Po upływie 10 minut odcedź ryż i przemyj garnek. Ryż będzie al-dente.
7. Na dno garnka wlej odrobinę oleju. Podgrzej go, a następnie układaj na dnie garnka plastry ziemniaków.
8. Wyłóż na ziemniaki ryż.
9. Na wierzchu ryżu połóż małe kawałki masła.
10. Pokrywkę od garnka zawiń w kuchenną ściereczkę (będzie pochłaniać parę). Przykryj garnek i gotuj na małym gazie przez około 45 minut.
11. Kilka łyżek gotowego ryżu wymieszaj z szafranem rozpuszczonym w wodzie (szafran dobrze jest rozetrzeć przed połączeniem z wodą).
12. Na bardzo duży talerz wyłóż biały ryż, a jego wierzch udekoruj ryżem szafranowym.
13. Na obrzeżach talerza ułóż ziemniaczane talarki.
14. Ryż podawaj z grillowanymi pomidorkami, cytryną i kebabem (polecam joojeh kebab - przepis).
Smacznego :)
Bardzo ciekawy wręcz intrygujący przepis, w tygodniu będe go robić dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńProszę koniecznie dać znać :) Pozdrawiamy!
Usuń