Niektóre rejony Polski już zasypał śnieg i czas się ogrzewać :D. Dla wielu osób nie ma nic lepszego od kubka gorącej czekolady lub kawy, a ja do płynów proponuję dodać domowy syrop o smaku piernikowym. Syropem można polać też lody lub gofry :).
Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 szklanka wody
- pół szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
- 0,33 szklanki kremu piernikowego Biscoff (lotus smooths) lub Speculoos*
- 2 - 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników (albo do smaków)
* W Wielkiej Brytanii Biscoff dostępny jest w Tesco na półce przy dżemach. W Polsce można kupić oba kremy na Allegro, bywają w Lidlu i innych marketach. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu przedstawię przepis na domową wersję kremu speculoos.
1. Wszystkie składniki przełóż do rondelka.
4. Dodawaj do ulubionej kawy (np. latte) lub gorącej czekolady.
Smacznego!
łał, super pomysł
OdpowiedzUsuńkawa z takim dodatkiem musi być obłędna:)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak w tamtym roku zrobiłam mamie podobny syrop jako prezent na Boże Narodzenie - ten były również w sam raz :)
OdpowiedzUsuńUmmm, mniam, mniam. Jakie pyszności:) Do jutrzejszej porannej kawy przydałby mi się :)
OdpowiedzUsuńIdealny do zimowej kawy! :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie wiem dlaczego te kremy w PL są takie niedostępne, jadłam tylko przywieziony z Holandii.
OdpowiedzUsuńTaki sos to musi być pyszność!