23 listopada 2014

SYROP PIERNIKOWY DO GORĄCEJ CZEKOLADY, DESERÓW I KAWY


Niektóre rejony Polski już zasypał śnieg i czas się ogrzewać :D. Dla wielu osób nie ma nic lepszego od kubka gorącej czekolady lub kawy, a ja do płynów proponuję dodać domowy syrop o smaku piernikowym. Syropem można polać też lody lub gofry :). 
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:


  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
  • 0,33 szklanki kremu piernikowego Biscoff (lotus smooths) lub Speculoos*
  • 2 - 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników (albo do smaków)

* W Wielkiej Brytanii Biscoff dostępny jest w Tesco na półce przy dżemach. W Polsce można kupić oba kremy na Allegro, bywają w Lidlu i innych marketach. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu przedstawię przepis na domową wersję kremu speculoos.


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki przełóż do rondelka.


2. Zagotuj płyn na średnim ogniu, a następnie zmniejsz na najmniejszy ogień i gotuj przez około 10 minut - do zgęstnienia. Co jakiś czas zamieszaj. Być może ugotuje się szybciej, więc pilnuj, aby nie zgęstniał zbyt mocno.


3. Przestudzony przelej do wyparzonych buteleczek.
4. Dodawaj do ulubionej kawy (np. latte) lub gorącej czekolady.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. kawa z takim dodatkiem musi być obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak w tamtym roku zrobiłam mamie podobny syrop jako prezent na Boże Narodzenie - ten były również w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ummm, mniam, mniam. Jakie pyszności:) Do jutrzejszej porannej kawy przydałby mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie nie wiem dlaczego te kremy w PL są takie niedostępne, jadłam tylko przywieziony z Holandii.
    Taki sos to musi być pyszność!

    OdpowiedzUsuń