14 października 2012

CHŁODNIK LITEWSKI


Chłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. 
Są różne przepisy na przygotowanie chłodnika. Dzisiaj przedstawiam przepis Wojtka Kosińskiego, który wystąpił w programie "Ugotowani". Jednym ze składników jest gotowy barszcz z butelki. Niektóre osoby pewnie to odstraszy, ale uważam, że raz na jakiś czas można iść w kuchni na łatwiznę. 
Zupa bardzo wszystkim smakowała, więc polecam ją z czystym sumieniem :). 

Przeglądałam różne przepisy na chłodnik i następnym razem zrobię go według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej...muszę tylko rozszyfrować przepis ;).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 2 długie ogórki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 litr maślanki
  • 1 litr kefiru
  • pół litra zsiadłego mleka
  • pęczek koperku
  • szczypiorek (do dekoracji)
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Wykonanie:

1. Botwinkę pokrój i przełóż do garnka. Zalej ją wodą i posłodź jedną łyżką cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż botwinka zmięknie. Przestudź całość.
2. Do dużego garnka wlej maślankę, zsiadłe mleko i kefir.
3. Następnie wlej do garnka zimną botwinkę razem z wodą, w której się gotowała.
4. Rzodkiewki i ogórki pokrój w drobną kostkę, posiekaj koperek. Dodaj warzywa do garnka.
5. Dolej barszczu do garnka i całość wymieszaj. Dodaj czosnek.
6. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
7. Dopraw zupę.
8. Udekoruj zupę jajkami i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
9. Podawaj schłodzone.


5 komentarzy:

  1. bardzo lubię intensywny smak czosnku w chłodniku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ma kolor Twoj chłodnik!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, zazdroszczę, że udało się kupić botwinkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie nie używam gotowego koncentratu barszczu, ale to kwestia wyboru każdego z nas.
    Chłodnik w każdym razie wygląda obłędnie, a ja uwieeeelbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hahaha, też mam problem z jej przepisami:)

    OdpowiedzUsuń