Zdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 2 słoiczki:
- szklanka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
- 2 małe ząbki czosnku
- pół szklanki orzeszków piniowych (ewentualnie migdałów)
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek, przetartego na tarce o małych oczkach sera pecorino romano (można użyć parmezanu)
- oliwa extra vergine, około 1/3 szklanki (+ kilka łyżek do polania gotowego pesto)
- płatki chilli (dałam około pół łyżeczki)
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków bazylii
Wykonanie:
1. Orzechy delikatnie upraż na suchej patelni.
2. Następnie wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj na jednolitą masę.
3. Pesto przechowuj w lodówce w słoiczkach (dobrze jest wierzch pesto polać odrobiną oliwy).
Smacznego :)
fenomen ^^
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcie, suszone pomidory to jest to, mmm, zjeść makaron z takim pesto... :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne pesto, ale ja jednak wolę zielone. :)
OdpowiedzUsuńOch, do makaronu - super!:)
OdpowiedzUsuń