13 października 2012

PESTO ROSSO (z suszonych pomidorów)


Zdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na około 2 słoiczki:

  • szklanka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pół szklanki orzeszków piniowych (ewentualnie migdałów)
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek, przetartego na tarce o małych oczkach sera pecorino romano (można użyć parmezanu)
  • oliwa extra vergine, około 1/3 szklanki (+ kilka łyżek do polania gotowego pesto)
  • płatki chilli (dałam około pół łyżeczki)
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • kilka listków bazylii

Wykonanie:

1. Orzechy delikatnie upraż na suchej patelni.
2. Następnie wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj na jednolitą masę.
3. Pesto przechowuj w lodówce w słoiczkach (dobrze jest wierzch pesto polać odrobiną oliwy).

Smacznego :)

4 komentarze: