23 stycznia 2013

SAŁATKA JESIENNA


Sałatka dostała nazwę jesiennej, ponieważ wszystkie składające się na nią składniki są dostępne jesienią i zimą. Jest ona też doskonałym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonej pieczeni czy mięsa z zupy. Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa.

Post ten jest szczególny, ponieważ zdjęcia do niego są autorstwa mojej Mamy :). I chociaż miała do dyspozycji najzwyklejszy aparat, to myślę, że sobie świetnie poradziła :).

Przepis na sałatkę został znaleziony kilka lat temu w sieci i spisany do zeszytu, niestety nie pamiętamy, z jakiej jest strony :(.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki sałatki:


  • 2 udka z kurczaka, ugotowane bądź upieczone
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki, ugotowane
  • 4 korniszony
  • puszka kukurydzy
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez (można zastąpić śmietaną lub jogurtem)
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie, sałatka powinna być wystarczająco słona dzięki majonezowi)


Wykonanie:

1. Podduś pokrojone w plasterki pieczarki - muszą być chrupiące. Nie smaż ich na oleju, chodzi o odparowanie wody.
2. Cebulę, marchew, jajka, korniszony pokrój w kostkę. Poszatkuj natkę pietruszki i koperek. Mięso oddziel od kości i posiekaj na małe kawałki.
3. Majonez wymieszaj z pieprzem, ziołami i przeciśniętym przez praskę.
4. Wymieszaj majonez z pozostałymi składnikami.



Składniki na dekorację:
  • kilka plastrów pieczarek
  • kukurydza
  • kilka plastrów pora lub natka pietruszki
  • majonez

Wykonanie:


Na dużym talerzu uformuj kopiec z sałatki, posmaruj sałatkę majonezem i ozdób ją kierując się zdjęciami.

Smacznego :)

8 komentarzy: