Post ten jest szczególny, ponieważ zdjęcia do niego są autorstwa mojej Mamy :). I chociaż miała do dyspozycji najzwyklejszy aparat, to myślę, że sobie świetnie poradziła :).
Przepis na sałatkę został znaleziony kilka lat temu w sieci i spisany do zeszytu, niestety nie pamiętamy, z jakiej jest strony :(.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki sałatki:
- 2 udka z kurczaka, ugotowane bądź upieczone
- 250 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 2 marchewki, ugotowane
- 4 korniszony
- puszka kukurydzy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- łyżka natki pietruszki
- łyżka koperku
- 2 ząbki czosnku
- majonez (można zastąpić śmietaną lub jogurtem)
- pieprz
- sól (opcjonalnie, sałatka powinna być wystarczająco słona dzięki majonezowi)
1. Podduś pokrojone w plasterki pieczarki - muszą być chrupiące. Nie smaż ich na oleju, chodzi o odparowanie wody.
2. Cebulę, marchew, jajka, korniszony pokrój w kostkę. Poszatkuj natkę pietruszki i koperek. Mięso oddziel od kości i posiekaj na małe kawałki.
3. Majonez wymieszaj z pieprzem, ziołami i przeciśniętym przez praskę.
4. Wymieszaj majonez z pozostałymi składnikami.
Składniki na dekorację:
- kilka plastrów pieczarek
- kukurydza
- kilka plastrów pora lub natka pietruszki
- majonez
Wykonanie:
Na dużym talerzu uformuj kopiec z sałatki, posmaruj sałatkę majonezem i ozdób ją kierując się zdjęciami.
Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!:D
OdpowiedzUsuńpodoba mi się!
OdpowiedzUsuńi jak ładnie podana :]
Sałatkę robię niemal identyczną, bo bez kurczaka i cebuli :D uwielbiam wszelkie sałatki :D
OdpowiedzUsuńJak ślicznie ozdobiona :)))))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie i ładnie udekorowana:)
OdpowiedzUsuńNo i proszę jakie ładne zdjęcie i sałatka pomysłowo udekorowana! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń