Te cukierki w smaku bardzo przypominają kupne krówki, ale mamy pewność, że nie ma w nich żadnej niepotrzebnej chemii. Dodatkowo dodałam do nich orzechy i sezam. Oba składniki można pominąć lub zamienić z kokosem lub makiem.
Do krówek można dodać też dwie łyżki masła, aby były jeszcze smaczniejsze.
Jedyną trudnością w zrobieniu krówek stanowi odpowiednio długie gotowanie, niestety w dużej mierze oparte na wyczuciu (radzę wypróbować sposób z punktu 4). Dobrze przygotowane cukierki będą miały ciągnące środki i kruchą otoczkę.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub saszetka cukru pudru
- 2 łyżki podprażonego sezamu
- 2 łyżki drobno posiekanych prażonych orzechów (użyłam laskowych)
1. W rondlu z grubym dnem gotuj cukier z mlekiem i esencją waniliową. Pamiętaj, żeby gotować na małym ogniu (mikstura może wykipieć) i raz na jakiś czas mieszać.
2. Po mniej więcej półtorej godziny (czasami potrafi to zająć i dwie godziny) płyn powinien zmienić kolor na kawę z mlekiem. Będzie go też mniej i będzie gęstszy.
3. Wsyp do masy orzechy i sezam.
4. Na spodeczek nalej łyżeczkę masy - jeżeli bardzo szybko zacznie zastygać, to znaczy, że można płyn przelać do foremek (użyłam małych silikonowych gwiazdek).
5. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smacznego :)
Świetny, prosty przepis na domowe krówki, które uwielbiamy :) Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakują jak krówki to znaczy, że są pyszne. Twoje oprócz smaku mają jeszcze piękny wygląd:)
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuńświetne:) bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDawno temu zrobiłam raz, zniechęciło mnie jednak troszkę długie stanie przy garnku
OdpowiedzUsuńMoje ulubione cukierki. :) Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńaż mam ochotę na jedną.
Super pomysł:) Idealne na słodki prezent:)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają rewelacja możesz zostać moim obserwatorem :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu taka masa wzbogacona o masło (po zdjęciu z kuchenki i wystudzeniu wkręca się masło) jest "prawdziwym" kajmakiem, którym polewamy kruche spody i to jest mazurek o który wszyscy się biją ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:
Rogalik
http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html
U mnie z bardzo podobnej masy smarowano wafle :) Pozdrowienia :)
UsuńUwielbiam krówki, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! :)
OdpowiedzUsuńTak jak koleżanka wyżej uwielbiam krówki! Kupuję kilogramami dla siebie i znajomych prosto od producenta!!! Ale jak bee miała teraz ochotę to sobie zrobię Twoje!!! :)
OdpowiedzUsuńcudne! i z pewnością wspaniałe w smaku:)
OdpowiedzUsuńDawno temu, jako całkiem młoda "dziewczynka" próbowałam zrobić krówki, ale mi nie wyszły i później zaniechałam już kolejnych podejść. Twoje zdjęcia jednak mnie zachęcają by spróbować jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńTe wyjdą, tylko trzeba je naprawdę długo gotować :). Powodzenia!
UsuńDziękuję za tyle miłych komentarzy :))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówki, a takie domowe to musi być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńjaaaa, krówki, chcemy chcemy duuuuużo! :)
OdpowiedzUsuńSą przeurocze!
OdpowiedzUsuńbardzo chciałabym je zrobić moim maleństwom...ale niestety: nie możemy używać mlakai cukru białego...
OdpowiedzUsuńczy może ktoś zna jakąś alternatywę podobną smakiem do tych tutaj,ale bez tych dwuch składników?
...bo nie wiem,czy mleko sojowe czy ryżowe się do tego nadaje,a to mleko bez laktozy również odpada,bo chodzi o proteiny.
pozdrawiam ciepło wszystkich! :)