16 stycznia 2013

BLINY NOWOGRODZKIE, czyli pszenno-gryczane


Bliny to jedno z bardziej znanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki. 
Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy

Przepis: Hanny Szymanderskiej

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Z przepisu wyszło mi 8 blinów o średnicy około 13 cm i grubości około 1 cm.

Składniki na zaczyn:

  • 30 gramów świeżych drożdży, pokruszone
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • szklanka ciepłego mleka


Wykonanie:

1. Połącz w dużej misce wszystkie składniki na zaczyn. 


2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut - zaczyn ma zacząć "pracować". 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki gryczanej
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka


Wykonanie:

1. Przełóż wszystkie składniki do miski z rozczynem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. 



2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta - musi podwoić swoją objętość. 
3. Bliny powinno się smażyć na malutkich patelniach, ale skoro takich nie posiadam, to smażyłam ,małe placki na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni do naleśników. Smaż z obu stron do zarumienia się ciasta.


4. Bliny podawaj na ciepło. Można je odsmażać (przyznaję, że wtedy smakowały mi jeszcze bardziej). 

Smacznego :)

Dania Postne

8 komentarzy:

  1. Ja lubię i pampuchy i bliny :33

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Uwielbiam, szczególnie z gęstym sosem z borowików, na bogato ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadlam ale wygladaja super. Mozna smazyc bez tluszczu na tefalu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można smażyć bez tłuszczu (bo sobie takie robiłam), natomiast lepsze są z odrobiną oliwy.

      Usuń
  4. najbardziej lubię bliny z mięsnym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nigdy nie robiłam ani nie próbowałam,ale słyszałam o nich i widziałam jak Makłowicz robił... kiedyś trzeba spróbować zrobić....Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. oo :) nigdy nie jadłam :) chyba trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bo ciasta na bliny wcieram surowe ziemniaki i smażę bez tłuszczu tylko każdorazowo przecieram patelnię kawałkiem słoniny.Swietnie smakują z sadzonymi jajkami z podsmażoną cebulą i pod koniec podlanymi mlekiem.Pychotka!!!!

    OdpowiedzUsuń