29 stycznia 2013

Jak zrobić: ZAKWAS NA ŻUREK (owsiany)?


Bardzo dużo frajdy sprawa mi przygotowanie całego dania od początku do końca i kiedy tylko mam czas, to staram się nie iść na łatwiznę i nie kupuję gotowych produktów.  
Jednak parę razy skusiłam się na zakwas kupny i był okropny! Przetestowałam kilka firm i powtarzał się ten sam problem - przesadnie dużo czosnku. Zupa szła na zmarnowanie. 
Domowy zakwas robi się bardzo szybko, tylko trzeba pamiętać o jego mieszaniu (najlepiej kilka razy dziennie).  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki:
  • pół szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000, mąka żurkowa)
  • 800 ml - 1 litr wody (przegotowanej i ciepłej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek otrębów owsianych lub zmielonych płatków owsianych 
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Wykonanie


1. Do dużego i wysokiego naczynia wsyp mąkę i otręby (płatki) owsiane zalej je ciepłą wodą.
2. Czosnek obierz i lekko zgnieć nożem. Przełóż go razem z pozostałymi składnikami do słoika. Przykryj naczynie ściereczką. 
3. Zakwas codziennie zamieszaj. 
4. Kiedy zakwas zacznie się rozwarstwiać i będzie kwaskowaty - jest gotowy do użycia w żurku. Może to zająć 3-5 dni. 
5. Z gotowego zakwasu wyjmij liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i czosnek. Przechowuj  lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce. Powinien być użyty w ciągu tygodnia (czasami jest OK jeszcze po dwóch tygodniach).  

Smacznego :) 

8 komentarzy:

  1. Żeby u mnie kupić mąkę żytnią to muszę jechać na targ. Mój małżonek jest wielkim fanem żurku, ale teraz jest na diecie i nic z tego, dzieci nie lubią, ja też nie za bardzo, ale przepis zachowuję ku pamięci!!! Po dietach jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy zakwas to jest to! Też staram się sama robić, czasem niestety, jeśli Mąż chce na następny dzień żurek to takiej szansy nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam, może nadeszła pora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też robię taki zakwas:) dużo smaczniejszy jest niż sklepowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja przedwczoraj zrobiłam zakwas na barszczyk biały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bede robil dzisiaj pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj bede robil poraz pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam na święta, rodzinie bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń