Najprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- kilogram mąki pszennej (typ 650)
- pół szklanki zakwasu
- letnia woda (ilość zależy od chłonności mąki)
- 3 płaskie łyżeczki soli
- łyżka kminku
- 3 łyżki dowolnych otrębów
- 2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie:
1. Do miski przełóż zakwas, mąkę i sól.
2. Stopniowo dodawaj letnią wodę i wyrabiaj ciasto, aż nabierze konsystencji bardzo gęstej śmietany/majonezu.
3. Miskę*, w której znajduje się ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 12 godzin).
4. Po 12 godzinach przełóż ciasto do foremki (natłuszczonej i posypanej otrębami/mąką), przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dodatkowe 2 godziny.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę i piecz około 40-50 minut. Pilnuj, żeby chleb się nie przypalił.
6. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i połóż go na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
* miska powinna być duża, ponieważ ciasto sporo urośnie podczas długiego okresu wyrastania.
Smacznego :).
To poprosze kromeczkę! :))) Wyobrażam sobie ten zapach i smak świeżego chlebka -mniam.
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :) Ja też zawsze dodaję kminek, tak bardzo uwielbiam go na chlebie, że często posypuję nim zwykłe, kupne pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, z masełkiem na śniadanie smakowałby idealnie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno zdrowszy od tych sklepowych!!! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Cudowny, domowy.
OdpowiedzUsuń