5 września 2015

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KASZUBSKU


Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku". 
Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny smak.
Stanowią świetne uzupełnienie obiadu :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Inspiracja :)

Składniki na 1 słoik (około 0,7 lub 0,9 litra):

  • ogórki gruntowe*
  • 3-4 plastry papryki czerwonej
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 2 plastry cebuli
  • 5cm kawałek obranego chrzanu
  • 1 gałązka kopru z baldachem (najlepiej, aby koper był lekko podsuszony)

* pocięte na grube plastry bądź w całości

Składniki na zalewę:


  • litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli, kamiennej niejodowanej

Wykonanie:

1. Dno wyparzonych słoików wyłóż: koprem, gorczycą, cebulą, papryką, chrzanem.
2. Składniki na zalewę zagotuj.
3. Włóż ogórki do słoika i zalej gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki.
5. W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 5 minut.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz