Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku".
Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny smak.
Stanowią świetne uzupełnienie obiadu :).
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Inspiracja :)
Składniki na 1 słoik (około 0,7 lub 0,9 litra):
- ogórki gruntowe*
- 3-4 plastry papryki czerwonej
- pół łyżeczki gorczycy
- 2 plastry cebuli
- 5cm kawałek obranego chrzanu
- 1 gałązka kopru z baldachem (najlepiej, aby koper był lekko podsuszony)
* pocięte na grube plastry bądź w całości
Składniki na zalewę:
- litr wody
- 1 szklanka octu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli, kamiennej niejodowanej
1. Dno wyparzonych słoików wyłóż: koprem, gorczycą, cebulą, papryką, chrzanem.
2. Składniki na zalewę zagotuj.
3. Włóż ogórki do słoika i zalej gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki.
5. W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 5 minut.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz