19 września 2015

MA'AMOUL CIASTECZKA Z PISTACJAMI (bez jajek)


Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia.
Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym.

Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem. 
Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem.
Wczoraj sprawdziłam i  podobne foremki są dostępne na Allegro.


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na ciasto:


  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów kaszy manny (drobnej semoliny)
  • 50 gramów skrobi kukurydzianej
  • 150-170 gramów miękkiego masła
  • 60 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub 2 łyżki soku pomarańczowego albo 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej)


Składniki na farsz:


  • około 150-180 gramów pistacji (waga bez skorupek!)
  • 1-2 łyżki wody różanej
  • 25 gramów miękkiego masła
  • 50 gramów cukru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto ze wszystkich podanych składników. Na początku dodaj do niego 150 gramów masła, a jeżeli ciasto będzie ciut za suche, to dodaj więcej masła. Masa ma być plastyczna.


2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie zmiel orzechy razem z cukrem na mąkę.
4. Dodaj do nich kardamon, wodę różaną i masło. Po wymieszaniu powstanie aromatyczna pasta.


5. Zrób kulkę z kawałka ciasta, a potem ją rozpłaszcz.
6. Ułóż na środku placka niewielką ilość masy orzechowej i ponownie zrób z ciasta kulkę.
7. Włóż kulę do oprószonej mąką foremki. Wciśnij ciasto i wyjmij gotowe ciastko.


8. Połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie natłuszczałam go).
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
10. Zimne ciastka oprósz cukrem pudrem. Można udekorować je zmielonymi pistacjami i płatkami róży.


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. O jakie boskie! Uwielbiam pistacje, nie wpadłabym na pomysł, aby zrobić z nich masę do ciasteczek. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo widzę, że jest na miarę moich możliwości kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny blog i powyższy przepis też bardzo ciekawy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest bardzo ciekawy. I już zabrałabym się do pracy, gdyby nie to, że takich foremek znaleźć nie mogę, choć portal przejrzałam :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zrobić je w postaci kulek, a potem udekorować widelcem :)
      Foremki są na www.ebay.co.uk http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xmaamoul.TRS0&_nkw=maamoul&_sacat=0

      Bywają też na allegro

      Usuń
    2. Te kształty z foremek są śliczne. Dziękuję za namiary. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Proszę w wyszukiwarkę wpisać maamoul, mamoul lub ma'amoul

      Usuń
  4. w przepisie brakuje przyprawy mahlep będącej istotnym elementem ciasta :) w orginale nadziewa się je również daktylami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystkie przepisy na te ciastka zawierają mahleb. W Polsce byłoby trudno ją dostać :)

      Usuń
    2. Można nadziewać daktylami, pistacjami lub orzechami włoskimi :)

      Usuń