5 września 2015

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ


Mój pierwszy notes z przepisami założyłam będąc jeszcze w liceum i wciąż bardzo często z niego korzystam. Mam zapisane w nim receptury na mnóstwo dań, które w latach 80 były podstawą żywienia. 
To właśnie z tego zeszytu jest przepis na ogórki w zalewie musztardowej, które do tej pory bardzo smakują mojej rodzinie.
Polecam!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:


  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki soli, kamiennej niejodowanej
  • 5 łyżek musztardy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wykonanie:

1. Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż.
2. Włóż ogórki do wyparzonych słoików.
3. Przygotuj z pozostałych składników zalewę i gotuj ją około 5 minut od zagotowania. Mieszaj, aby dobrze rozpuściły się sól i cukier.
4. Zalej słoiki gorącą zalewą i natychmiast je zakręć.
5. Pasteryzuj: W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 3-4 minuty.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.

 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz