Uwielbiam wrzesień! Te wszystkie dojrzałe owoce motywują swoim smakiem do pieczenia i wypróbowywania nowych przepisów.
Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo nam zasmakowało! Połączenie śliwek, ricotty, cytryny i wanilii gwarantuje sukces :).
Jest bardzo proste do zrobienia, więc proszę, żebyście nie przestraszyli się długiego opisu wykonania.
Polecam!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto drożdżowe:
- około 400 gramów mąki
- 70 gramów cukru
- 7 gramów suszonych drożdży lub 20 gramów świeżych drożdży
- 160 ml ciepłego mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 120 gramów miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie serowe:
- 250 gramów sera ricotta
- 50 gramów cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki startej skórki z cytryny
- 100 gramów białej czekolady, posiekanej
Pozostałe potrzebne składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka
- kilka dojrzałych śliwek (można zamienić na jabłka, truskawki, wiśnie, itd.)
- 60 ml wody
- 60 gramów cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- platki migdałów (opcjonalnie)
- cukier puder (opcjonalnie)
Ciasto należy piec w tortownicy o średnicy 28 cm. Nie miałam tak dużej formy, więc piekłam w 25cm, a resztę ciasta włożyłam do bardzo małej keksówki.
Wykonanie:
1. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wymieszaj mąkę, cukier i drożdże.
2. Wyrabiaj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj ciepłe mleko.
3. Wciąż wyrabiając dodaj jajko i żółtko, ekstrakt waniliowy i cytrynową skórkę.
5. Na samym końcu dodaj sól i wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut.
6. Przenieś ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ją folią spożywczą i umieść w ciepły miejscu. Ciasto ma wyrastać do podwojenia swojej objętości.
7. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj ze sobą i wstaw do lodówki.
8. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm.
9. Przetnij wzdłuż na 3 równe pasy.
10. Wzdłuż każdego pasa wyciśnij masę serową (za pomocą rękawa cukierniczego, ale można też rozsmarować masę za pomocą łyżki).
13. Ułóż rulony (zlepieniem od dołu) w tortownicy.
14. W rowki powkładaj połowy śliwek.
16. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj tym ciasto (śliwki też). Posyp wierzch niewielką ilością cukru.
18. W międzyczasie przygotuj syrop: zagotuj wodę z wanilią i cukrem (60 gramów). Ostudź.
19. Wyjmij ciasto z piekarnika, nasącz syropem i posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 5 minut. (Jeżeli nie chcesz podpiekać migdałów, to ten etap można pominąć i ciasta już nie piec).
21. Zimne można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis znalazłam na blogu The cookie fairy.
Cudowne ciasto:)
OdpowiedzUsuńprzepiekne ciasto i bardzo pomyslowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie, upiekę!
OdpowiedzUsuńNiezwykłe ciasto ze śliwkami upiekła litewska blogerka Ernesta Vi (baking secrets) :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/24xnm3b.jpg[/img]