14 września 2015

NIEZWYKŁE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I SEREM


Uwielbiam wrzesień! Te wszystkie dojrzałe owoce motywują swoim smakiem do pieczenia i wypróbowywania nowych przepisów. 
Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo nam zasmakowało! Połączenie śliwek, ricotty, cytryny i wanilii gwarantuje sukces :).
Jest bardzo proste do zrobienia, więc proszę, żebyście nie przestraszyli się długiego opisu wykonania.

Polecam!

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).





Składniki na ciasto drożdżowe:


  • około 400 gramów mąki
  • 70 gramów cukru 
  • 7 gramów suszonych drożdży lub 20 gramów świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 120 gramów miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 łyżeczki soli


Składniki na nadzienie serowe:


  • 250 gramów sera ricotta
  • 50 gramów cukru 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 100 gramów białej czekolady, posiekanej


Pozostałe potrzebne składniki:


  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka
  • kilka dojrzałych śliwek (można zamienić na jabłka, truskawki, wiśnie, itd.)
  • 60 ml wody 
  • 60 gramów cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • platki migdałów (opcjonalnie) 
  • cukier puder (opcjonalnie)


Ciasto należy piec w tortownicy o średnicy 28 cm. Nie miałam tak dużej formy, więc piekłam w 25cm, a resztę ciasta włożyłam do bardzo małej keksówki.


Wykonanie:

1. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wymieszaj mąkę, cukier i drożdże.
2. Wyrabiaj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj ciepłe mleko.
3. Wciąż wyrabiając dodaj jajko i żółtko, ekstrakt waniliowy i cytrynową skórkę.


4. Kiedy ciasto będzie gładkie stopniowo dodaj do niego masło i wciąż ugniataj.
5. Na samym końcu dodaj sól i wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut.
6. Przenieś ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ją folią spożywczą i umieść w ciepły miejscu. Ciasto ma wyrastać do podwojenia swojej objętości.
7. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj ze sobą i wstaw do lodówki.
8. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm.
9. Przetnij wzdłuż na 3 równe pasy.
10. Wzdłuż każdego pasa wyciśnij masę serową (za pomocą rękawa cukierniczego, ale można też rozsmarować masę za pomocą łyżki).


11. Każdy z pasów zwiń w rulony, dobrze zlep boki i końce.


12. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natłuść boki i dno naczynia, a następnie oprósz je mąką lub bułką tartą.
13. Ułóż rulony (zlepieniem od dołu) w tortownicy.
14. W rowki powkładaj połowy śliwek.


15. Przykryj tortownicę ściereczką i połóż w ciepłe miejsce na około 30 minut.
16. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj tym ciasto (śliwki też). Posyp wierzch niewielką ilością cukru.


17. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.
18. W międzyczasie przygotuj syrop: zagotuj wodę z wanilią i cukrem (60 gramów). Ostudź.
19. Wyjmij ciasto z piekarnika, nasącz syropem i posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 5 minut. (Jeżeli nie chcesz podpiekać migdałów, to ten etap można pominąć i ciasta już nie piec).


20. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.
21. Zimne można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


Przepis znalazłam na blogu The cookie fairy.

5 komentarzy:

  1. przepiekne ciasto i bardzo pomyslowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykłe ciasto ze śliwkami upiekła litewska blogerka Ernesta Vi (baking secrets) :)

    [img]http://i57.tinypic.com/24xnm3b.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń