4 września 2015

ŚWIDERKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ


Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną.
Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:


  • Ciasto francuskie
  • mozzarella lub inny ser żółty (w plastrach lub wiórkach)
  • czarnuszka (można zamienić na sezam lub mak)
  • 1 jajko


Wykonanie:


1. Na połowie ciasta ułóż plastry sera i przykryj je drugą połową ciasta.


2. Przetnij ciasto na pasy o szerokości 1,5 cm.


3. Każdy pasek zawiń na kształt świderka.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Połóż na niej świderki i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
6. Posyp, np. czarnuszką (nigella seeds w UK).
7. Piecz w 200 stopniach z termoobiegiem. Gotowe świderki będą zarumienione.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz