Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną.
Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- Ciasto francuskie
- mozzarella lub inny ser żółty (w plastrach lub wiórkach)
- czarnuszka (można zamienić na sezam lub mak)
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Na połowie ciasta ułóż plastry sera i przykryj je drugą połową ciasta.
3. Każdy pasek zawiń na kształt świderka.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Połóż na niej świderki i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
6. Posyp, np. czarnuszką (nigella seeds w UK).
7. Piecz w 200 stopniach z termoobiegiem. Gotowe świderki będą zarumienione.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz