Tydzień temu obchodziłam urodziny i torcikiem adwokatowo-truskawkowy uczciłam mój dzień. Schłodzone ciasto idealnie sprawdzi się na upały. Polecam :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 100 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- poncz
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
8. Namocz ponczem (mój zrobiłam z mocnej herbaty, cukru i niewielkiej ilości soku cytrynowego).
Składniki na masę:
- pół litra śmietany kremówki 36%
- szklanka ajerkoniaku (adwokata)
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
- 1/3 szklanki wrzątku
- 9 listków żelatyny
Wykonanie:
1. Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez kilka minut.
2. Kiedy napęcznieje wyciśnij nadmiar wody.
3. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku.
4. Na najwyższych obrotach ubijaj zimną kremówkę i kiedy pojawi się pianka dodaj cukier puder.
5. Kiedy bita śmietana będzie prawie ubita stopniowo wlewaj do niej ajerkoniak (wciąż ubijając).
6.Następnie wymieszaj żelatynę z kilkoma łyżkami śmietany i wlewaj ją stopniowo do masy wciąż ubijając.
7. Natychmiast posmaruj nasączone ciasto masą i powkładaj w nią całe truskawki.
8. Udekoruj wierzch truskawkami, miętą i czekoladą.
9. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
O kochana, taki tort zaserwowałaś, że ślinka cieknie sama...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! ; )
OdpowiedzUsuńSuper tort!
Tort marzenie, musi byś pyszny ale pracochłonny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :) A tort akurat pyszny na taka okazję :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia urodzinowe i Gratuluję wspaniałego wypieku!!!!
OdpowiedzUsuńAle bajeczny:)) Wszystkiego dobrego:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń